Afbeelding
Foto: Christel Schiphorst

STEENBERGEN - Zowel Timo Baartmans (36) als Maikel hebben levendige herinneringen aan de PPMO-test: een traplooptest op de Stairmaster met volle bepakking gedurende een bepaalde tijd. Dit alles om de piekbelasting bij brandweerlieden te kunnen testen. Een loodzware proef.


Timo is ondertussen drie jaar bij de vrijwillige brandweer in Steenbergen. Door zijn werk in de gehandicaptenzorg, was hij op zoek naar wat extra positieve spanning en zo is hij bij de brandweer gekomen. Als Brandwacht draait hij volledig mee. “Het mooie van dit werk is, dat je het écht samen doet, je staat nooit alleen. Dat is heel belangrijk! Soms ga je ergens ‘blind’ naar binnen en dan hou je je buddy nauwlettend in de gaten. Hier wordt ook veel op getraind. Je gaat altijd in duo,” vertelt Timo. “Ook als er heftige situaties zijn geweest, hebben we nabesprekingen met het team, met teamleider Ad Meeus en met Veiligheidsregio Midden West-Brabant.”

Ondertussen zijn we bezig met plannen om te starten met de Jeugdbrandweer. Dit is voor jongeren tussen 12 en 18 jaar, die wekelijks of maandelijks bij elkaar komen om te leren en kijken wat het brandweervak inhoudt. We organiseren dan ook wedstrijden, slangen rollen, water op de straal krijgen, enzovoort. Op die manier kunnen ze ook doorstromen naar een brandweeropleiding. Als dit van start gaat, gaan we wél werven”, lacht Timo, ”want dan willen we graag enthousiaste jongeren warm maken voor dit prachtige vak! Dus hou ook onze FB-pagina 'brandweersteenbergen' in de gaten![n] TEKST CHRISTEL SCHIPHORST