Junior Huigen, Corné Hagenaars (met tuba) en muzikanten van Amicitia.
Junior Huigen, Corné Hagenaars (met tuba) en muzikanten van Amicitia. FOTO CHRISTEL SCHIPHORST

'Looking Forward' zorgt voor verbinding

STEENBERGEN - Met de blik op de toekomst, waarin weer samen gemusiceerd mag worden, oefenen onze muzikanten thuis dapper door en sinds kort weer met elkaar. Het toewerken naar samen spelen voor publiek, waarbij 'het team' in vorm is en ze de mensen kunnen laten genieten, dáár doen ze het voor.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


In deze lastige tijd hebben de Steenbergse muziekverenigingen Volharding Dinteloord, Sint Caecilia, Harmonie Amicitia, Volharding Steenbergen en Semper Crescendo de handen ineen geslagen. Vanuit het coronasteunpakket van de gemeente Steenbergen hebben dirigenten van de vijf clubs samen gebrainstormd hoe ze hun leden optimistisch konden houden in de lange lockdown.


Videoproject

Een gezamenlijk videoproject leek daarvoor het meest geschikt. Ze hebben samen de parameters vastgesteld waar het stuk en de video aan moesten voldoen. Junior Huigen, dirigent van Amicitia en componist, was aanvankelijk op zoek naar een bestaand stuk, maar in het weekend vóór de keuze-deadline, kreeg hij een flinke portie inspiratie.


Twee dagen

"Tijdens de lockdown heb je als muzikant niet zo veel te doen," trapt Junior af, “en op de een of andere manier vloeiden de noten zo op het papier." In een luttele twee dagen schreef Huigen het stuk ‘Looking Forward’, waarbij de verschillende instrumenten ook allen hun eigen partij hebben. “Het stuk heeft een duidelijke intro, een rustig, licht verdrietig middengedeelte en een hoopvol, vrolijk en feestelijk eind. De opbouw die ik in gedachten had, is goed gelukt," lacht Huigen.


Samenwerking

Corné Hagenaars vult hem aan: “Het stuk viel goed in de smaak bij de verschillende muziekkorpsen en we wilden het graag door alle musici laten instuderen en op de één of andere manier samen spelen. Normaal gesproken is er niet zo veel kruisbestuiving tussen de clubs, eerder wat rivaliteit, maar dit keer was dat anders." In totaal hebben zo’n vijftig personen meegedaan aan het project.

Jeroen Schippers, ook één van de dirigenten, heeft zich ontfermd over de geluidsmix en de edit van de video. Ook een flinke klus. Dankzij begeleiding van slagwerk (en een metronoom) speelde iedereen het juiste ritme.


Motiveren

Corné speelt keizerbas, oftewel tuba bij Amicitia. Enthousiast vertelt hij over de afgelopen tijd: “Sinds corona is er veel overleg met de Gemeente Steenbergen en met de verschillende muziekverenigingen in onze gemeente. Een drijvende en verbindende kracht in dit alles is Claudia de Groen. We hebben een quiz georganiseerd, stukjes opgenomen, en voor Koningsdag en de Dodenherdenking hebben we wat speciaals gedaan. Ook voor dit project was er niet zoveel nodig om de mensen te motiveren.”


Sleutel tot succes

En als de coronacrisis ons één ding heeft geleerd, is het wel dat je het niet alleen kunt in het (muzikale) leven. Samenwerking is de sleutel tot succes![n]


Bekijk hier de video: https://www.youtube.com/watch?v=laV2yUGJYsA&t=2s