Een regionale aanpak moet zorgen voor betere omstandigheden voor arbeidsmigranten.
Een regionale aanpak moet zorgen voor betere omstandigheden voor arbeidsmigranten. Foto: Shutterstock

Regionale aanpak slechte omstandigheden arbeidsmigranten

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - Het Steenbergse college heeft ingestemd met het ‘Regionaal afsprakenkader arbeidsmigranten West-Brabant’. Dit is een integrale afsprakenset waarmee, samen met andere gemeenten in de regio, stappen worden gezet om de omstandigheden voor arbeidsmigranten te verbeteren. Het gaat hierbij om afspraken op het gebied van huisvesting, werken en leren en welzijn. 

Iedere overheid heeft daarbij haar eigen verantwoordelijkheid en beleidsruimte. Door middel van het afsprakenkader wordt de aanpak op elkaar afgestemd. Het Regionaal afsprakenkader is tot stand gekomen dankzij inbreng vanuit verschillende gemeenten, de Provincie Noord-Brabant en Regio West-Brabant (RWB). Een vertegenwoordiging van werkgevers, uitzendbureaus, huisvesters, werknemers en andere betrokken partijen, zoals de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), heeft meegelezen.

Afhankelijk

Arbeidsmigranten leveren een essentiële bijdrage aan de economie in West-Brabant. Binnen de regio werken op dit moment al veel arbeidsmigranten in verschillende soorten branches. Om doorontwikkeling van de economie mogelijk te maken zullen werkgevers in de toekomst waarschijnlijk nog een groter beroep op hen moeten doen. Dit betekent dat de verschillende gemeenten deels afhankelijk zijn van arbeidsmigranten. Corona heeft echter eens te meer duidelijk gemaakt onder welke slechte omstandigheden groepen arbeidsmigranten in ons land werken en verblijven. Ook in de regio Steenbergen zijn de zaken nog niet goed op orde, terwijl de bedrijven in West-Brabant arbeidsmigranten hard nodig hebben, nu en in de toekomst.

Regionale inzet

Een gezamenlijke aanpak via het regionaal afsprakenkader moet ervoor zorgen dat een halt wordt toegeroepen aan excessen en aan beroerde woon- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten. Ook moet op deze manier worden voorkomen dat arbeidsmigranten zich van de ene naar de andere gemeente verplaatsen. Overigens heeft de Steenbergse gemeenteraad al een beleid arbeidsmigranten vastgesteld op 30 januari 2020. Dit beleid voldoet aan het regionale afsprakenkader en behoeft dus niet te worden aangepast. “Niet elke gemeente heeft echter een beleid vastgesteld en middels dit afsprakenkader committeren ook andere gemeenten zich om het arbeidsmigrantenprobleem op te pakken en wordt een waterbedeffect voorkomen,” zo stellen burgemeester en wethouders van de gemeente Steenbergen. “Met het instemmen van het afsprakenkader geven we een duidelijk signaal af dat we één regio zijn. We willen dat West-Brabant de naam krijgt voor arbeidsmigranten een aantrekkelijke, veilige (tijdelijke of permanente) vestigingsplaats te zijn.”