Nadir Baali overhandigt het eerste exemplaar aan Rian Liefhebber.
Nadir Baali overhandigt het eerste exemplaar aan Rian Liefhebber. Foto:Caren Vermaat

‘Hulp bij financiële en sociale armoede’

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - PvdA-raadslid Nadir Baali overhandigde donderdag het eerste exemplaar van het Gemeentelijke Hulpboekje aan Rian Liefhebber van de Ontmoetingswinkel aan de Kaaistraat in Steenbergen. Het Hulpboekje geeft een duidelijk en praktisch overzicht van alle regelingen en mogelijkheden voor gemeentelijke hulp.

Het gaat erom dat alle verschillende initiatieven en organisaties nu voor het eerst zijn gebundeld in een handig boekje. Hierbij gaat het niet alleen om hulp bij geldzaken, maar bijvoorbeeld ook hulp bij opvoeding, het regelen van zorg, werk, wonen of vervoer. Er zijn hiervoor talloze regelingen beschikbaar die alleen niet altijd bekend zijn bij de mensen die hier recht op hebben.

Ontmoetingswinkel

De Ontmoetingswinkel is de plek waar veel mensen komen die eenzaam zijn of vragen hebben over uiteenlopende onderwerpen. Dit kunnen mensen zijn die pas in Steenbergen zijn komen wonen of mensen die tijdelijk in een lastige situatie terecht zijn gekomen en niet weten bij wie ze voor hulp kunnen aankloppen. In de Ontmoetingswinkel staat naast de grote koffietafel nu nog een rekje met allemaal losse folders. In plaats daarvan kan straks ook het Hulpboekje worden gebruikt.

Rian Liefhebber vertelt dat zeker de afgelopen tijd heel veel mensen eenzaam zijn geweest en nog steeds zijn. “Niet iedereen houdt van knutselen of handwerken wat we hier in de winkel doen, dus die help ik dan in contact te komen met andere mensen of instanties om ze verder te helpen. Met het Hulpboekje kunnen ze nu ook zelf inzicht krijgen in alle regelingen en contacten die beschikbaar zijn. Het biedt uitkomst voor veel maatschappelijke problemen.” 

Hulpvragen

Naast de hulpvragen van mensen die in problemen verkeren, is het Hulpboekje ook bedoeld voor mensen die in de problemen dreigen te raken en mensen die zelf niet in de problemen zitten. Volgens Nadir Baali is het boekje bedoeld om alle inwoners van Steenbergen te informeren over de beschikbare regelingen en hulp die de gemeente kan bieden. Nadir Baali geeft aan dat er vanuit de gemeente nog voldoende budget beschikbaar is en moedigt mensen die hier recht op hebben aan om daar ook gebruik van te maken. “Het lijkt alsof er nog steeds een taboe rust op dit onderwerp en dat veel mensen het moeilijk blijven vinden om hulp te vragen. Doordat het boekje zo breed verspreid gaat worden en ook opgenomen zal worden in de Gemeentegids, hopen we dat ook inwoners die het zelf misschien niet nodig hebben, anderen erop gaan wijzen en helpen om het bekend te maken bij de mensen die het wél nodig hebben.” Het onderwerp ‘stille armoede’ is iets dat Nadir nauw aan het hart ligt en dat hij nu op deze manier naar buiten heeft kunnen brengen. Het Gemeentelijke Hulpboekje is door de PvdA ontwikkeld middels een initiatiefvoorstel in de gemeenteraad eind 2019.

Het boekje komt bij allerlei maatschappelijke instanties te liggen, waaronder de Ontmoetingswinkel, de huisarts, en Taal Steenbergen. Daarnaast verschijnt het over enkele weken in duovorm met de Gemeentegids die bij alle 11.000 huishoudens van gemeente Steenbergen op de mat zal vallen: het Hulpboekje aan de ene kant, de Gemeentegids aan de andere kant.