SC Welberg vroeg vergeefs om financiering ledverlichting.
SC Welberg vroeg vergeefs om financiering ledverlichting. FOTO J. DE DECKER

D66 wil uitleg over kwestie ledverlichting SC Welberg

WELBERG - Grote teleurstelling bij SC Welberg. Omdat zij bij de Gemeente Steenbergen nul op rekest kreeg bij het verzoek om financiering van duurzame ledverlichting op het sportpark aan de Hoogstraat in Welberg, nam zij zelf de kosten op zich. Onnodig, blijkt achteraf. De fractie D66 wil uitleg.


DOOR ADDO SPRANGERS


‘SC Welberg betaalde de ledverlichting op het sportpark aan de Hoogstraat uiteindelijk uit eigen zak nadat vragen om bekostiging vanuit de gemeente niet mogelijk bleek. Nu blijkt er plots wel een potje voor te zijn. Het geld terugkrijgen van de gemeente stuit op een nee van de verantwoordelijke wethouder. En dat steekt.’ Om meteen ter zake te komen citeert D66-fractievoorzitter Tim Huisman in de aanhef van zijn brief aan het college van burgemeester en wethouders letterlijk de door SC Welberg gepubliceerde tekst op haar Instagram-pagina.


Gesprekken

Hij legt uit hoe bij SC Welberg de gedachte leefde om de lampen van de lichtmasten ten behoeve van het veld te vervangen door led-verlichting. Dit om een van de grootste kostenposten van een vereniging (elektriciteit en gas) te kunnen verminderen. Voor de bekostiging van de ledverlichting was deels voorzien in het gebruik van eigen, opgespaard vermogen en een subsidie van een bank. In de zoektocht naar organisaties met financiële middelen werd hiernaast meerdere malen aangeklopt bij de Gemeente Steenbergen, waarna er gesprekken werden gevoerd met de ambtelijke organisatie en wethouder. Die leidden echter niet tot het gewenste resultaat.


Verademing

Volgens Huisman blijkt uit in bezit van D66 zijnde documentatie dat de Gemeente Steenbergen aan SC Welberg te kennen heeft gegeven niet te zullen overgaan tot een (deel)investering voor het verduurzamen van een buitensportvereniging met lichtmasten. Als reden hiervoor werd aangevoerd dat de Welbergse voetbalclub dan wel de lusten zou hebben en niet de lasten, welke zouden neerkomen op de schouders van de Gemeente Steenbergen. En dat is de fractie D66 tegen het zere been. “Onze verenigingen zijn voor ons geen last maar juist een verademing,”aldus Huisman. “Verenigingen, culturele instellingen en stichtingen in onze gemeente zijn essentieel voor onze kernen: zonder hen degradeert een kern tot alleen maar wonen. Als zij aankloppen om hun accommodatie, op wat voor manier dan ook, te willen verduurzamen, dan is het ‘ja, want’ in plaats van ‘nee, omdat’ .”


Verduurzaming

Huisman stelt namens zijn fractie dat de teleurstelling over het negatieve besluit richting SC Welberg alleen maar groter is geworden omdat tijdens de besluitvormende vergadering plotseling andere geluiden waren te beluisteren. Hierdoor heeft de club dus onnodig (extra) kosten gemaakt om de duurzaamheid van haar accommodatie op orde te krijgen. Van het college wil Huisman daarom uitleg over hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan. Daarnaast wil hij weten hoe het staat met de voortgang van de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed in zijn algemeenheid en het verduurzamen van lichtmasten van buitenaccommodaties in de gemeente Steenbergen in het bijzonder.’Last but not least’ is hij benieuwd of bij het ambtelijk apparaat alle neuzen dezelfde maar ook de goede kant opstaan voor wat betreft de verduurzaming van de gemeente Steenbergen. [n]