Pastoraal Woord Pastor Sebastian Chazhoor

Geloven


Wat betekent dit woord?
Je kunt zeggen:
“Ik geloof dat de vakantie over drie weken begint“; of: ”Mozes leefde geloof ik 1500 jaar voor Christus”.
Je denkt dat het zo is , maar je bent er niet zeker van. Voor christenen heeft het woord geloven een andere betekenis.
Het is voor hen het bewijs van de dingen die zij niet kunnen zien. In heel de schepping herkennen zij de hand van de Schepper.
Met hun belijdenis Ik geloof in God, bedoelen zij er zeker van te zijn dat Hij er is en altijd zal zijn.
Is er dan geen ruimte voor twijfel?
Nee, beter van niet.
Want al is dit geloof niet groter dan een mosterdzaadje, dan kun je toch in dit geloof gaan staan en een stapje zetten naar God toe, door te doen wat goed is, oprecht, eerlijk, onzelfzuchtig, liefdevol en waar: kortom door te spreken en te handelen zoals je voelt dat het bij Hem past.


Dit is het wonder van geloof, dat het groeit door in dit geloof te leven. Indien bij een ongeval, een slopende ziekte of schrijnend onrecht de vraag rijst waarom God dit toestaat, dan hoeft het geloof in Hem toch niet door twijfel te worden verzwakt.
Vragen zullen er immers altijd blijven; en de antwoorden worden duidelijker naarmate het geloof zich verdiept. Zo wordt het geloof tot een vaste grond onder de voeten; en bewijst het zichzelf. Het is hun zelfs gegeven over de grens van de dood heen te kijken.
De innerlijke kennis van God – van zijn goedheid en liefde, zoals deze in Jezus ten volle zijn geopenbaard.  Geloof doet leven![n]