Peter Brands achterop de fiets bij Peter Willemse van VoVerDi
Peter Brands achterop de fiets bij Peter Willemse van VoVerDi Foto: Caren Vermaat

'De fietskoorts is alweer toegeslagen'

Dit jaar zou het eigenlijk de 25ste keer worden dat de Fiets3daagse gaat plaatsvinden, maar omdat het vorig jaar niet is doorgegaan wordt het nu de 24ste keer.


DOOR CAREN VERMAAT


De Fiets3daagse is ontstaan vanuit de Volleybal Verenging Dinteloord. Om met de leden van de Volleybal Vereniging ook wel eens iets anders te doen dan volleyballen, zijn ze 25 jaar geleden begonnen met fietsen. In eerste instantie gewoon 3 dagen fietsroutes zonder speciale stops. "Maar dat is nu wel wat anders," geeft Peter Willemse van VoVerDi aan. “Het gaat nu eigenlijk helemaal niet meer om het fietsen, maar veel meer om de beleving en de ontmoeting met elkaar. Het is in de loop der jaren een evenement geworden waar de mensen echt naar uitkijken. We hebben elk jaar wel dezelfde soort afstanden, maar met andere routes en ieder jaar andere bezienswaardigheden. Het is de uitdaging om ieder jaar weer een nieuw weggetje te vinden langs een leuke boerderijwinkel of bijzonder plekje. En dat is ons tot nu toe ieder jaar weer gelukt. Ook voor dit jaar hebben we weer een bijzonder leuke route weten uit te stippelen. Wat dat precies is blijft natuurlijk nog even een verrassing.”


Leuke stops

De deelnemers starten elk jaar in de eerste week van de zomervakantie. Dit jaar begint de Fiets3daagse op maandag 26 juli om 18 uur en eindigt op woensdagavond 28 juli. Iedereen verzamelt bij de Buitelstee en vertrekt dan in groepen. “We verwachten dit jaar redelijk wat deelnemers dus die kunnen niet allemaal tegelijk vertrekken natuurlijk. Er is sowieso een stempelpost onderweg, maar daarnaast stoppen we bij een aantal restaurants en rustpunten waar iets te eten of te drinken wordt aangeboden. De deelnemers betalen 5 euro om mee te doen maar het uitgangspunt is dat ze altijd met meer naar huis gaan dan dat het heeft gekost,” aldus Peter Brands van VoVerDi.


Ludiek entertainment

“We fietsen dagelijks rond de 30 kilometer, maar omdat de meesten een elektrische fiets hebben is dat een peulenschil. Iedereen heeft genoeg tijd om lekker ergens iets te eten of te drinken. Het gaat echt veel meer om de beleving dan het fietsen. Sinds een paar jaar is er ook nog wat extra entertainment. Een aantal jaar geleden ben ik voor de grap begonnen om verkleed als jonkvrouw iedereen te verwelkomen in een oud fort. Dat vonden ze zo leuk dat het nu een soort traditie is geworden om jaarlijks iets ludieks te doen. Zo hebben we ook al eens wat kanonnen laten afgaan en waren we verkleed als Canadese soldaten bij Fort de Hel. Voor dit jaar hebben we ook al iets heel leuks in petto, maar dat is natuurlijk nog even een verrassing", geeft Peter Willemse aan.

Voorlopig gaat iedereen er vanuit dat de Fiets3daagse gewoon doorgang zal vinden. "Het is natuurlijk allemaal buiten en iedereen wil nu heel graag fietsen. Mensen die zich nog willen inschrijven kunnen zich nu nog aanmelden maar de groep kan natuurlijk ook niet té groot gaan worden want dan hoeven we nergens meer aan te komen," zegt Peter Brands lachend. We hebben ieder jaar wel wat nieuwe aanwas maar dit jaar doen we natuurlijk ook alles volgens de geldende Coronaregels, dus beter mondjesmaat want anders kunnen we het zeker niet meer handelen." [n]