Wat speelt wit?
Wat speelt wit? Foto:

Wie van de drie?

BERGEN OP ZOOM - Het zou zomaar een spelletje op de TV kunnen zijn, maar bij de BSV-jeugd is het nu de vraag wie jeugdkampioen wordt dit jaar. Er zijn dit jaar in plaats van 3 periodes slechts 2 periodes gespeeld. En dat resulteerde in een gelijke stand van de 13-jarige Dion Winterberg en Casper Room en de nog jongere Tano van Schilt. Een unicum in de BSV geschiedenis. Alle drie de spelers zijn leerlingen van gymnasium Juvenaat en kunnen mogelijk in de toekomst in het scholenkampioenschap hoge ogen gaan gooien.


Afgelopen dinsdag won in de koningsgroep Dion Winterberg van William van Heerebeek, ook al zo’n talentrijke jeugdspeler, en werd daardoor derde in de 2e Periode na Casper en Tano. Doordat de eerste periode gewonnen was door Dion eindigden Dion, Casper en Tano gezamenlijk bovenaan voor het jeugdkampioenschap. Een driekamp moet dus bepalen wie dit jaar met de titel jeugdkampioen aan de haal gaat en wie dus de huidige jeugdkampioen Levi Vriens gaat opvolgen. Dion is al eens in 2018-2019 jeugdkampioen geweest. Het is uniek dat Bergen op Zoom en omstreken zulke sterke jonge jeugdschakers heeft. Dat belooft een hoop voor de toekomst.
Inmiddels is de eerste beslissingswedstrijd gespeeld:
Tano van Schilt – Dion Winterberg 0-1. Tano moet dus van Casper winnen om in de race te blijven en moet dan hopen dat Casper dan van Dion wint. Aanstaande dinsdag tijdens de feestavond van de BSV-jeugdspelers, zal de beslissing moeten vallen.

In de Torengroep won Wessel Jansen van Anh Quan Duong, waardoor ook in de Torengroep een driemanschap op de eerste plaats eindigden. Dat waren respectievelijk Wessel Jansen, Tom Keijzer en Tristan Huibregtse.

In de Pionnengroep won Selva Mansuroglu met wit van Marius Bakx en kwam daardoor na Anna van der Heijden op de tweede plaats.


Jeugd


Het schaakseizoen is voor de jeugd nu afgesloten en wordt in september weer voort gezet. Uiteraard met jeugdschaaklessen door de Bergse schaaktrainers en de jeugdkampioenschappen.
Waarschijnlijk wordt ook het Open Bergs Jeugdkampioenschap komend seizoen weer opgepakt.

Ook op de scholen werd er geschaakt. Op basisschool De Rode Schouw in Halsteren werd Jessica Room schoolkampioen en volgt daar Tano van Schilt op.


Probleem


In het vorige jeugdschaaknummer kreeg u het volgende probleem voorgeschoteld.
Wit: Kb1, Db5, Tc1, Tc6, Lg5, pi: a2, b2, d4, f2, g3 en h4. Zwart: Kg8, Db8, Te8, Tf7, Ld6, Pb6, pi: a7, d5, e4, f5, g6, h5. Wit kon winnen via: 1. Txd6 Dxd6 2. Dxe8+
In het nieuwe probleem, zie diagram, staat wit een paard voor.
Maar hoe gaat wit verder? Zwart dreigt tenslotte zijn loper te slaan.[n]