Pastoraal Woord door Sebastian Chazhoor

Vertrouwen


Als je allerlei ontwikkelingen om je heen ziet kan je dat soms onrustig maken: het Coronavirus, bevolkingsgroepen die zich steeds meer tegen elkaar afzetten, klimaatverandering, overstromingen, gigantische bosbranden.
En dan zijn er nog de problemen op langere termijn: verarming van een groot deel van de wereld, verwoestijning, het stijgende water dat ook ons hier in Nederland zal treffen.
In gedachten gaat het dan wel eens door je heen.
Kan het ook heel anders gaan?
Deze wereld omgekeerd, in positieve zin – zou dat ook kunnen?
Een wenteling van alle bedreigende ontwikkelingen, zodat we weer opgelucht adem kunnen halen.
Vaak denken we: het is allemaal te groot om aan te pakken en wat heeft het voor zin als alleen wij ons hier in zouden zetten – dan moet iedereen meedoen.
Of zou je toch het vertrouwen moeten hebben, dat het zo ver komt, dat iedereen bij zichzelf wil beginnen?




'De grote
verandering'


Je kunt in alle fasen van de geschiedenis over zoiets nadenken. Komt dat dan voort uit de inzet van mensen? Mentaliteitsverandering? Is het iets dat ons aangereikt wordt… God weet waarvandaan?
Vertrouwen heb je nodig om op weg te kunnen gaan, om iets nieuws te beginnen of anders te gaan denken. Je weet immers niet waar je aan begint. Maar met vertrouwen durf je de eerste stap te zetten. Jezus geloofde in ieder geval dat het kon en dat het absoluut zou gaan gebeuren. Want – zo geloofde hij – de werkelijkheid is geen onbeweeglijk massief blok – onze wereld vindt zijn grondslag in God, die in en door ons werkt.
De kracht van zijn Geest doortrekt ons. En dat maakt Jezus vol vertrouwen.  Het vertrouwen is een weg van dieper bewustwording.


Sebastian Chazhoor pr.[n]