Berrith Buuron (rechts) geniet met volle teugen van de knutselende kinderen.
Berrith Buuron (rechts) geniet met volle teugen van de knutselende kinderen. Foto: Christel Schiphorst

Bewonersinitiatief Huiskamer Hart van Zuid is voor iedereen

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN – Als het aan Berrith Buuron ligt, barst de Gummarusschool iedere maandag van de zomervakantie uit haar voegen met spelende kinderen en genietende ouderen.

Met haar herinneringen aan het voormalig Steenbergs jeugdhonk ‘De Gammele’, ooit gevestigd in de huidige Aldi, besloot Berrith geruime tijd geleden om een project vlot te trekken, waar jong en oud elkaar kan ontmoeten. Na wat vertraging, zette ze haar tanden er vol in, want deze zomer wilde ze écht iets met kinderen doen.

Binnen twee maanden realiseerde ze haar droom. Op zes zomerse maandagen is er vrije inloop in de Gummarusschool. Schooldirecteur Wietze Visser ondersteunt dit initiatief van harte en opent zijn deuren voor iedereen die gezelligheid en aanspraak zoekt, deze zomer.

‘De Gammele’ herleeft

Over de kakafonie van kinderstemmen vertelt Berrith over haar droom: “Ik wil graag een laagdrempelige inloop, met in mijn hoofd ‘De Gammele’ van weleer, waar kinderen op woensdagmiddag konden gaan spelen en voor een kwartje ranja en chips kregen. Ouders zijn in de zomervakantie vaak druk, hebben geen zes weken vrij, of kampen met een huis met kinderen. Na een tijdje vliegt iedereen tegen de muren. En je kunt momenteel ook niet overal zomaar naar toe en bovendien zijn ‘dagjes uit’ heel duur, zodat heel veel mensen dat maar heel beperkt kunnen doen.” 

“We noemen dit bewonersinitiatief de ‘Huiskamer Hart van Zuid’, en op de maandagen van 10.00 uur tot 16.00 uur is iedereen welkom, niet alleen Zuid,” benadrukt Berrith. “We knutselen, spelen in de gymzaal en buiten, echt alles kan. We bieden veel vrijheid en lekkere dingen. We lunchen samen en het brood is gesponsord door Bakkerij Ton van Hees. Echt fijn! Ook van AH Achterberg hebben we een cheque gekregen om te besteden voor bijvoorbeeld broodbeleg of andere dingen. Super, hoe ondernemers dit initiatief ook een warm hart toedragen.”

Oud en jong zijn welkom

Berrith trekt de kar niet alleen, ook Gerda van Caam en Ellis Bos zijn van de partij. Daarnaast levert Jongerenwerk hand- en spandiensten. Op de eerste maandag was de opkomst al 24 kinderen. “Maar het is niet alleen voor kinderen bedoeld, hoor,” meldt Berrith stellig. “We zouden ook heel graag ouderen hier ontmoeten. Ze kunnen eventueel wat samen doen met de kinderen, zoals knutselen, koekjes bakken en koken, maar ze mogen ook lekker met elkaar babbelen, onder het genot van een kopje koffie en een gezellige gezamenlijke lunch. Maar ook ouders mogen meekomen, hoor. We hebben een vrije inloop, maar je mag ook altijd even bellen met 06-57091940.” Iris van Jongerenwerk is iets buiten haar vakgebied bezig met deze leeftijd (jonge) kinderen, maar ze hoopt dat, als het nodig is, de kinderen op latere leeftijd Jongerenwerk weten te vinden en een positief gevoel hebben bij de club. Met deze jonge leeftijd werken vindt ze bovendien erg leuk.

Door na de zomer?

Na de zomer gaan ze het project evalueren en Berrith wil er dolgraag een regulier vervolg aan geven, bijvoorbeeld voor ouders die geen kinderopvang kunnen bekostigen. Daarnaast is het gewoon een ontspannen omgeving, waar kinderen en ouderen elkaar kunnen ontmoeten.