Vijf enthousiaste Kleine Tour vrijwilligers staan te popelen!
Vijf enthousiaste Kleine Tour vrijwilligers staan te popelen! Foto: Christel Schiphorst

Startklaar voor 51ste Kleine Tour Steenbergen

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Ze staan te popelen om te starten met de Kleine Tour, vijf vrijwilligers van de Tour.  De muziekinstallaties zijn aangesloten, de snoepzakjes zijn gevuld en de volgauto’s staan gepoetst klaar.

Anita Gladdines (jubilaris) is al 25 jaar EHBO-vrijwilligster tijdens de Tour. Aanvankelijk heeft ze dat de eerste 15 jaar alleen gedaan, totdat het aantal teams zo groot werd, dat er twee EHBO-ers nodig waren. “We zijn er niet alleen voor de kinderen,” vertelt ze, “maar soms ook voor opa’s en oma’s of ouders die meefietsen.” Ook Jac van der Zande rijdt al een tijdje mee. Zijn eerste keer Tour was in 1979, en al met al, …rekent hij uit, zal hij ook wel een keer of 25 hebben meegedaan, altijd als motorbegeleider. “De rol van de motorrijder is om het verkeer te regelen, rustplaatsen te controleren en ik neem een jurylid achterop, die de rennertjes jureert op netjes rijden. We rijden van achter naar voren, er tussendoor en komen echt overal,” glundert Jac. “Ook bij de tijdritten rijdt er voor ieder rennertje een motor.”

‘t Kleine Tour virus

Ook tourmedewerkster Isa Hector kan niet wachten, ondanks de drukke dagen die voor haar liggen. “De medewerkers zetten de spullen voor de wedstrijden klaar, helpen de kinderen met de helmen, ruimen op en springen dan weer snel achterop een motor om ergens langs de route het verkeer te regelen. Snel, snel, snel, dit jaar hoeven we wat minder te sjouwen met de dranghekken, want de wedstrijden vinden plaats op het terrein rondom ‘t Cromwiel en niet in de hele stad. Ik vind het heel erg leuk om te helpen, ‘k heb ook altijd meegereden en mijn vader had een eigen ploeg, dus ik ben besmet met het Tour-virus,” licht ze lachend toe.

Rennertjes extra motiveren

Linda Smulders is ploegleidster van Team Bakhuys en Ester van Tongeren begeleidt de rennertje die uitkomen voor Steenbergen Glastuinbouw. Met 11 jaar ervaring (eerder bij Team Leys) weet Linda als geen ander wat er voor nodig is om ook de jongste rennertjes te motiveren. ”Dit jaar mag er geen publiek naar de rustplaatsen komen of bij de wedstrijden zijn, dus dat zal met name voor de jongste rennertjes tegenvallen. Zij hebben echt wel eens een extra peptalk nodig en al helemaal als het weer tegen zit,” vertelt ze. “Dus duimen voor goed weer! Als we het van de andere kant bekijken, is het misschien wel goed voor het groepsgevoel, dat de kinderen ook bij de rustplaatsen veel aandacht voor elkaar hebben en daarmee een nóg hechter team worden!”, hoopt Esther. 

Publiek alleen langs de weg

“Helaas is er geen publiek toegestaan bij de wedstrijden, maar we roepen iedereen op om de rennertjes langs de weg te komen aanmoedigen!”, drukken de tourvrijwilligers alle Steenbergenaren op ‘t hart.

De prijsuitreikingen zullen aansluitend aan de etappes worden gedaan, niet op de Markt. “Het bestuur heeft z’n uiterste best gedaan om alles op de rit te zetten, groot compliment! We gaan er een fantastische Kleine Tour van maken, met plezier voor iedereen, veel lol en op vrijdagavond ter afsluiting Discozwemmen bij De Meermin.”