Afbeelding
Foto: Caren Vermaat

Thonie is stuurman op de Waterpoort: ‘Het is een soort mini-cruise’

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - Als stuurman is dit het 5e seizoen dat Thonie Diepenhorst meevaart op de Waterpoort en op de Merijntje Gijzen die ook onderdeel uitmaakt van de vloot van Waterpoort Rondvaarten.

“Het seizoen loopt van mei tot en met september. Net zolang als dat het mooi weer is dus dat kan ook wel eens oktober zijn, dan varen we gewoon langer door. We hebben nu ieder weekend een aantal afvaarten vanuit de haven in Dinteloord en Oudenbosch. In verband met Corona hebben we een iets aangepaste route.” vertelt Thonie. “Vaak denken mensen dat het alleen maar een overtocht is maar het is eigenlijk veel meer een mini-cruise. Als je de hele route meevaart ben je wel 4 uur onderweg en vaar je langs de mooiste plekjes van Brabant en Zeeland waar je ook even van boord kunt gaan. We stoppen onderweg onder meer bij het oude sluisje van Bedensas waar ook de film van Merijntje Gijzen is opgenomen. 

Tijdens het varen vertel ik dan van alles over de omgeving en de geschiedenis daarvan. Waar we langsvaren is bijvoorbeeld onderdeel van de Oud-Hollandse waterlinie die fungeerde als verdedigingslinie in de 17e eeuw tot aan de tijden van Napoleon. Ik kan uren vertellen over de oude forten en de wateren daaromheen. Onder het genot van een hapje en een drankje beleven we de mooiste tochten. Dat vind ik nog het leukste van mijn werk om de mensen dan weer helemaal blij en opgeladen van boord te zien gaan.”