Lieke van Dongen links in beeld met de huttenbouwers
Lieke van Dongen links in beeld met de huttenbouwers Foto: Caren Vermaat

Lieke van Dongen is buurtsportcoach: ‘We hebben nog zoveel leuke plannen’

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - Lieke van Dongen is al 9 jaar buurtsportcoach van Steenbergen. Omdat ze overstroomt van de energie, niet kan stilzitten en altijd met sport bezig is heeft ze haar roeping helemaal gevonden.

Met haar opleiding als gymdocent en fanatiek beoefenaar van diverse sporten twijfelde Lieke geen moment toen ze 9 jaar geleden de vacature voorbij zag komen. Ze is gestart met het begeleiden van de gymlessen op alle scholen in Steenbergen en het organiseren van diverse pleinactiviteiten. Het doel van de buurtsportcoach is om mensen in de gemeente meer te laten bewegen, dus dat was een goed begin.

In die tijd waren er geen speciale gymdocenten. De gymlessen werden gegeven door de gewone juf of meester dus daar kon Lieke een goede bijdrage leveren. “Vooral bij kinderen is het goed om zo vroeg mogelijk met bewegen te beginnen. We zijn nu zelfs bezig om kinderen vanaf 2 jaar al meer te laten bewegen. In samenwerking met de kinderopvang hebben we een Nijntje beweegprogramma ontwikkeld om de motoriek te bevorderen. We leiden de pedagogisch medewerkers op als Nijntje trainers om op die manier de beweging bij de jongste inwoners van Steenbergen al te stimuleren,” vertelt Lieke.

Steenbergen in beweging

“Het leuke is dat onze doelgroep van 0-100 jaar is. We zijn nu bijvoorbeeld ook bezig met een project ‘heel Steenbergen in beweging’. Met een knipoog naar ‘heel Nederland in beweging’ hebben we 1x per week een nieuwe aflevering via de SLOS om iedereen in beweging te krijgen. We doen deze opnames samen met inwoners van Steenbergen. Dus als je het leuk vindt om een keer te figureren dan kun je je aanmelden via l.vandongen@ssnb.nl. Het is voor alle leeftijden en Iedereen is welkom!”

Veder is Lieke wekelijks te vinden bij de beweegpunten voor senioren in Dinteloord, De Heen en Nieuw-Vossemeer. “We doen daar kracht en balansoefeningen en sluiten af met een kopje koffie want het sociale aspect is ook heel belangrijk”, zegt Lieke lachend. Deelname is gratis en mensen hoeven zich niet op te geven maar kunnen daar gewoon naartoe komen.

Expeditie Huttenbouw

“We hebben nog zoveel leuke projecten en plannen, dat is echt niet te geloven” zegt Lieke. “Zo hebben we ook de huttenbouw expeditie. Er doen nu 50 kinderen mee, maar eigenlijk was het animo nog veel groter en hebben we tegen veel kinderen nee moeten zeggen. Gelukkig krijg ik er binnenkort een paar collega’s bij dus dan kunnen we nog veel meer gaan doen en hoeven we hopelijk geen nee meer te verkopen. Ik kan niet wachten tot de nieuwe collega’s gaan beginnen.”

Beweeg je fit wijzer

Maar er zijn nog zoveel andere nieuwe projecten die op stapel staan waar Lieke naar uitkijkt, waaronder de ‘beweeg je fit wijzer’ die in september van start gaat. Senioren zich dan opgeven voor allerlei proef-sportlessen om erachter te komen welke sport ze leuk vinden. 

“Maar nu eerst even op vakantie” zegt ze lachend. Ze gaat een paar weken naar Frankrijk maar een luiervakantie zal het niet gaan worden. ‘Ik kan niet stilzitten dus we zullen zeker ook veel gaan hiken, wandelen en fietsen.”