De kinderen aan tafel op de eerste Kindervakantieweekdag.
De kinderen aan tafel op de eerste Kindervakantieweekdag. Foto: Carline Verweij

Kindervakantieweek Dinteloord: ‘t Is zomercarnaval op de boerderij!

Door: Caren Vermaat Algemeen

DINTELOORD - Dit jaar wordt alweer voor de 49ste keer de Kindervakantieweek (KVW) Dinteloord georganiseerd. Hoewel het 49 jaar geleden is opgezet voor kinderen die niet op vakantie konde,n is het inmiddels uitgegroeid tot een groots kinderevenement voor alle kinderen van Dinteloord.

Het evenement vindt jaarlijks plaats in de laatste week van de zomervakantie. Dan zijn er alweer ouders aan het werk en kunnen de kinderen alvast weer een beetje wennen aan het schoolritme, vertelt Ingrid Bezooijnen als bestuurslid van KVW. 

Ingrid is nu 24 jaar bestuurslid van KVW maar als 4-jarig meisje ooit begonnen als enthousiaste deelneemster aan de vakantieweek. Ze kan zich die begintijd nog goed herinneren. “We zijn begonnen in een aardappelloods van Verhage. Daar hebben we een aantal jaren gezeten totdat de loods werd verkocht. Daarna zijn we weer naar een andere aardappelloods gegaan totdat het bedrijf is overgegaan naar een andere eigenaar. Afgelopen jaren hebben we het evenement gehouden in de Petrus en Pauluskerk maar dat kon dit jaar ook niet meer, dus nu zitten we in een boerenschuur aan de Stoofdijk. Het thema is dit jaar dan ook‘ Wees er als de kippen bij, ‘t is zomercarnaval op de boerderij’.”

De bekende paardenrace

“Normaal doen er wel 220 kinderen mee maar nu door Corona hebben we de groep in tweeën moeten splitsen. Maandag tot en met woensdagochtend komen dan de kinderen van 4 tot en met 7 jaar en vanaf woensdagmiddag de kinderen vanaf 8 tot en met 13 jaar. We beginnen de week altijd met het KVW-lied en de bekende paardenrace. Dat is inmiddels traditie geworden, waarbij de jongens tegen de meisjes racen en dan kijken we aan het eind van de rit wie de winnaar is, en die krijgt dan een supergroot applaus. Na de paardenrace in de ochtend kunnen ze ’s middags kiezen uit knutselen of bouwen. En het is echt niet zo dat alle meisjes gaan knutselen en de jongens huttenbouwen, want dan loopt echt allemaal door elkaar heen.”

Continurooster

Door Corona is er dit jaar voor het eerst een continurooster. De kinderen worden dan ‘s morgens om 10.00 uur gebracht en om 15.00 uur weer opgehaald. “Ze blijven hier dan tussendemiddag ook eten. Vandaag waren dat pannenkoeken en daarna hebben we de kippenrenspeurtocht gehouden. De rest van de week hebben we allerlei leuke boerderijspellen, zoals eieren lopen. Dat is een soort ‘ren je rot-spel’, maar dan met eieren. Het belangrijkste is natuurlijk dat de kinderen een superleuke week hebben die ze niet snel vergeten. En dat blijkt wel uit de leuke reacties die we altijd krijgen. Zo kregen we 2 jaar geleden aan het eind van de week een grote taart van de ouders aangeboden om ons te bedanken. Dat is wel bijzonder leuk,” vertelt Ingrid enthousiast.

50-jarig jubileum

“Volgend jaar bestaan we 50 jaar en daar gaan we zeker een mooi feestje van maken. Na deze week gaan we daar met het hele team eens goed over nadenken. We weten nu natuurlijk nog niet wat er volgend jaar allemaal mogelijk is, maar we hopen in ieder geval dat we het jubileum weer met alle kinderen tegelijk kunnen vieren.”