Feestelijke opening van het nieuwe schooljaar onder begeleiding van Meester Max.
Feestelijke opening van het nieuwe schooljaar onder begeleiding van Meester Max. FOTO CAREN VERMAAT

Gezond begin van het nieuwe schooljaar

DINTELOORD - Op maandagochtend werd op feestelijke wijze door wethouder Onderwijs, Esther Prent, het vignet Gezonde School onthuld bij de Groen van Prinstererschool in Dinteloord. 


DOOR CAREN VERMAAT


De Groen van Prinstererschool ontvangt het vignet op het thema bewegen en sport. Onder begeleiding van Meester Max lieten de leerlingen op gepaste wijze zien hoe zij heerlijk buiten bewegen op het schoolplein. Op het schoolplein was ook een mobiel tappunt aanwezig van Brabant Water zodat alle leerlingen en ouders na de inspanning een heerlijk bekertje water konden drinken. Ook binnenin het schoolgebouw zijn 2 tappunten aanwezig zodat alle leerlingen dagelijks hun bidon kunnen vullen met water om zo de leerlingen te stimuleren voldoende water te drinken.

Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Na het behalen van minimaal één themacertificaat mag de school zich gedurende drie jaar een Gezonde School noemen. 


Bewegend leren

Directeur van de Groen van Prinstererschool, Remco Blom, laat weten dat de school altijd heel actief is geweest met beweging. Naast de vakleerkracht voor gymnastiek die veel verschillende vormen van sport en bewegen aanbiedt, houdt de school veel extra activiteiten. Zo gaan de groepen 4 tot en met 8 bij mooi weer zwemmen in het buitenbad, worden er elk jaar diverse sportdagen en buitenlesdagen georganiseerd en spelen de groepen 1,2 en 3 extra buiten voor de motorische ontwikkeling. In de klassen wordt ook afwisseling gezocht in de vorm van bewegend leren en als het weer het toelaat wordt er buiten op het schoolplein lesgegeven. 


Gezonde voeding

Ook wordt er ook veel aandacht besteed aan gezonde voeding. Naast de speciale watertappunten zijn er wekelijks 2 verplichte fruitdagen, is er een antirookbeleid en worden gezonde traktaties gestimuleerd. "We hebben we op school altijd extra fruit achter de hand voor kinderen die het zijn vergeten of de minder bedeelden," laat Remco weten. "We willen echt op alle gebieden een gezonde school zijn. We hebben ook voor de andere gezonde themacertificaten van Gezonde School ook al een aanvraag ingediend bij de GGD."


Gezonde School-vignet

Esther Prent laat weten dat ze erg blij is met de Gezonde School. De Groen van Prinstererschool is niet de eerste Gezonde School in de gemeente maar het zou fijn zijn als er nog vele volgen. "Vanuit de Gemeente juichen we dit zeker toe. Het is gewoon heel belangrijk dat de scholen op deze manier aan de gezondheid van hun leerlingen werken en de leerlingen op een leuke manier meer laten bewegen." 

De Gezonde School is een landelijk programma dat scholen helpt om te werken aan een gezonde leefstijl. Dit programma is onderdeel van het gezondheidsbeleid van de gemeente Steenbergen. Een school kan zelf een of meerdere gezondheidsthema's kiezen. [n]


Scholen die ook aan de slag willen met Gezonde School kunnen contact opnemen met het team Preventie van de GGD West-Brabant via preventie@ggdwestbrabant.nl.