Afbeelding
Foto: Gea Vriends

Op de Werkvloer bij Erik van Rooij: ‘Ik probeer zoveel mogelijk tijd aan de cliënten te besteden’

Door: Gea Vriens Algemeen

HALSTEREN - Iedereen in Bergen op Zoom en omstreken kent GGZ WNB, de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Westelijk Noord Brabant. In de volksmond wordt het nog wel eens ‘Vrederust’ genoemd. Het ligt tussen Bergen op Zoom en Halsteren in een mooie bosrijke omgeving. Eén van de medewerkers van GGZ WNB is de 26-jarige Erik van Rooij uit Tilburg. 

Tot voor kort was hij werkzaam bij GGZ WNB als ervaringsdeskundige. Na zijn VMBO-T te hebben afgerond heeft hij verschillende opleidingen gevolgd maar niet afgemaakt. In die tijd ging het niet zo goed met hem en uiteindelijk raakte hij verslaafd. Na een lang traject is hij inmiddels 5 jaar clean. Omdat hij graag iets wilde doen met zijn ervaring en verleden is hij vier jaar geleden gestart met de opleiding tot ervaringsdeskundige. Deze heeft hij gevolgd bij ‘Howie the Harp’, een particuliere opleiding van één jaar. Na de succesvolle afronding hiervan is hij gaan werken bij GGZ Oost Brabant. Sinds juni 2019 werkt hij bij GGZ WNB. Als ervaringsdeskundige bood hij ondersteuning aan behandelaars en cliënten. Door zijn eigen ervaring is er veel begrip voor de cliënt en heeft hij vaak aan een half woord genoeg om te begrijpen wat er speelt. Erik vertelt: “Die ondersteuning kan voor allerlei problemen zijn, zoals een depressie of verslaving.” Hoewel het confronterend kan zijn heeft Erik in zijn opleiding wel geleerd om er mee om te gaan en het houdt hem scherp.

Een paar weken geleden is Erik gestart met de opleiding tot verpleegkundige. “Hoewel mijn werk als ervaringsdeskundige erg interessant was ligt mijn hart toch bij de verpleging”, zegt Erik. Deze opleiding duurt drie jaar en Erik volgt deze vanuit GGZ WNB. Hij gaat één dag in de week naar school en de andere dagen werkt hij als verpleegkundige in opleiding in de ouderenzorg. Als kind lag Erik regelmatig in het ziekenhuis en daar keek hij altijd op tegen de verpleegkundigen. Vooral de manier waarop ze hem op zijn gemak stelden is hem bijgebleven en daarom heeft hij besloten om de overstap te maken naar de verpleging. “De kans om mensen te kunnen helpen en er te zijn voor iemand is super tof en dankbaar werk”, vertelt Erik.

Erik draait zowel dag- als avonddiensten. ’S Morgens begint hij met de overdracht van de nachtdienst. Daarna start hij met de ochtendzorg, de cliënten uit bed halen en helpen met wassen en aankleden. Dan worden de bewoners naar de huiskamer gebracht voor het ontbijt. Tussen de middag wordt er een warme maaltijd gegeven en sommige cliënten moet je dan helpen of ze eten geven omdat ze het zelf niet meer kunnen. Daarna heeft Erik tijd om zelf te eten en worden de rapportages geschreven. ’S Middags is er tijd voor overleg als dat nodig is of ze gaan wandelen of andere leuke activiteiten doen met cliënten. Na de overdracht aan de avonddienst gaat Erik naar huis. Als de avonddienst begint eten de bewoners nog een boterham. Sommige bewoners willen daarna al naar bed, anderen kijken nog wat tv. Soms doen ze een spelletje. Naast de dag- en avonddiensten werkt Erik ook om het weekend. 

Omdat niet alle bewoners goed kunnen praten is het soms best lastig om met hen te communiceren. “Het is een uitdaging om te proberen zo goed mogelijk met een cliënt te praten en rekening te houden met zijn of haar wensen. Dan moet je soms andere manieren verzinnen om te ontdekken wat de bewoners bedoelen”, vertelt Erik. Zijn werk als ervaringsdeskundige neemt hij mee in zijn opleiding tot verpleegkundige. Erik ziet zijn toekomst met vertrouwen tegemoet. Hij hoopt zijn opleiding na drie jaar te kunnen afronden en dan in de ouderenzorg bij GGZ WNB te gaan werken. Hij vind de ouderenzorg ontzettend leuk maar heeft nog te weinig gezien als verpleegkundige om een definitieve keuze te maken. De ambulance lijkt hem ontzettend gaaf maar ook daar heeft hij nog nooit gewerkt dus dat zou hij eerst willen ervaren. Hij is zeker van plan HBO te volgens, maar wellicht gaat hij eerst een paar jaar werken voordat hij weer verder gaat studeren. “Ik en mijn collega’s proberen zoveel mogelijk tijd aan de cliënten te besteden waardoor het wandelen met een bewoner er wel eens bij inschiet. Dus als er mensen zijn die als vrijwilliger willen bijspringen dan horen wij dat graag”, besluit Erik. 

Afbeelding