De leerlingen van groep 8 van de Gummarusschool houden twee minuten stilte bij het proppelermonument.
De leerlingen van groep 8 van de Gummarusschool houden twee minuten stilte bij het proppelermonument. FOTO CAREN VER

Gibson en Warwick nog steeds onze helden

STEENBERGEN - Bij het propellermonument in het stadspark werd vrijdag de Tweede Wereldoorlog herdacht door de leerlingen van groep 8 van de Gummarusschool.


DOOR CAREN VERMAAT


Directeur van de Gummarusschool Wietse Visser begint bij het monument te vertellen over wat er in Steenbergen in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en hoe de twee dappere vliegers Gibson en Warwick hun leven hebben opgeofferd voor onze vrijheid. "Het is zo belangrijk om ons ervan bewust te zijn dat wij in vrede en vrijheid kunnen leven, maar dat dat helaas niet overal zo is". Hij doelt hierbij ook op de huidige situatie in Afghanistan.


Helden Gibson en Warwick

Ook locoburgemeester Wilma Baartmans houdt een toespraak voor de kinderen. Ze vertelt over de grote moed van de geallieerden en hoe Gibson en Warwick symbool staan voor de vele jonge militairen uit binnen- en buitenland die hier zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog. ‘We komen hier ieder jaar herdenken maar toch blijkt elk jaar weer hoe belangrijk het is om hierbij stil te staan, want helaas is oorlog en onderdrukking nog steeds aan de orde van de dag. Daar is Afghanistan nu ook weer een voorbeeld van. Wat daar gebeurt is echt verschrikkelijk. Des te meer moeten we ons realiseren hoe fijn het is om in vrijheid te kunnen leven en je daar ook bewust van te blijven."


Speurtocht

"Voorafgaand aan de herdenking is er ook al de nodige aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog. Zo hebben de kinderen op woensdag een speurtocht gedaan waar ze met ouders op de fiets langs allerlei plekken zijn gereden die van belang zijn geweest in de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk door de straten die zijn vernoemd  naar de twee omgekomen soldaten, maar ook langs de Britse vlag op het industrieterrein waar hun vliegtuig is neergestort en langs de begraafplaats en de straat waar het verzet wordt herdacht. Dat maakt echt veel indruk," vertelt Danielle Hardy, een van de leraressen van groep 8. En ook de ouders leren er vaak nog veel van.


Oorlogsveteraan

"Op school hebben we vooraf aan de herdenking ook gedichten geschreven en oorlogsdocumentaires bekeken. Vooral het herdenken hebben we goed bekeken in de tv-serie '13 in de oorlog'. Daardoor wisten de kinderen vooraf al een beetje wat we vandaag gingen doen. Verder is er ook nog een oude veteraan bij ons op school geweest die in Cambodja is geweest, om te vertellen over wat hij daar heeft meegemaakt en hoe het is om veteraan te zijn."


Begraafplaats

"Hierna gaan we nog naar de begraafplaats om de kransen daar neer te leggen en dan gaan we terug naar school. Op school zullen we de komende periode nog doorgaan met het project en ook aandacht besteden aan de hedendaagse oorlogen en conflicten in de wereld. Daarbij worden dan ook de kinderen uit groep 7 betrokken die volgend jaar bij de herdenking zullen zijn. We hopen op die manier de kinderen echt iets mee te geven voor later wat zij dan ook weer kunnen doorgeven aan hun omgeving en hopelijk later ook aan hun kinderen. Zo'n herdenking als vandaag maakt echt wel indruk, dit is echt iets wat ze later meenemen," vertelt Danielle.[n]