Wit aan zet wint
Wit aan zet wint Foto: René Punt

Oliver de Hert goed gestart, nederlaag BSV 1

BERGEN OP ZOOM - In de interne competitie verrast Oliver de Hert Erwin Kalle. BSV 1 lijdt een nederlaag.


Op vrijdag 17 september startte het BSV-kampioenschap. Oliver de Hert moest het opnemen tegen oud-kampioen Erwin Kalle en won op fraaie wijze. Nu is ook Oliver de Hert een oud-kampioen, maar gezien de ELO-rating was Erwin favoriet. Maar het is duidelijk dat die ELO-rating niet alles bepalend is. Wat vooral opviel was de fraaie wijze waarop Oliver wist te winnen. Verder wonnen Berend Ruben, Kees de Looff, Henk van Houten, Levi Vriens en Alexander van ’t Hoff. René Punt remiseerde met Martin de Smit. Dat deden ook Bas van de Putte en Adry Goris- Schouwstra. In het voorlopige klassement leidt nu Oliver de Hert voor Berend Ruben.

Zaterdag 18 september was de eerste ronde van het externe kampioenschap. Het 1e team van BSV moest aantreden tegen de op papier King 1. Dit team had zelfs een internationaal meester in hun gelederen. En de gemiddelde rating van de Tilburgers was 300 ELO-punten meer dan die van BSV. Dus gezien dit verschil in speelsterkte viel de uitslag nog mee. BSV 1 verloor met 2½ - 5½. Freek Schouten, de teamcaptain van BSV, gaf het goede voorbeeld om te winnen aan bord 3, Arjon Severijen remiseerde aan bord 1, Oliver de Hert deed hetzelfde op bord 4 en Robert Kunst ook op bord 9. De overige spelers van BSV 1 verloren. Opmerkelijk was dat in de klasse waarin BSV 1 speelt, 3e klasse G, alle uitslagen in 5½-2½ eindigde. Derhalve zijn er vier koplopers t.w. S. Landau 1, King 1, Goes 1 en Charlois Europoort 3. Dus zijn er ook vier teams die de laatste plaats delen. Daaronder zijn BSV 1 en De Pion 1 uit Roosendaal. Favoriet in deze klasse zijn King 1 en Goes 1.

Het probleem van vorige week had de volgende stand. Wit: Kg2, Te4, Lc2 en pi: a4, b3, c4, f2 en g4. Zwart: Kg6, Dc5, Lb6 en pi: a7, b7, c6, f7, g5 en g7. Wit wint via het fraaie Te6. Het is dubbelschaak en de zwarte koning kan niet weg, het is dus ook schaakmat. In het nieuwe probleem, zie diagram moet wit zien te winnen. Ziet u hoe?[n]