Fleurige ballonnen fleuren de opening van het kunstwerk op.
Fleurige ballonnen fleuren de opening van het kunstwerk op. FOTO CAREN VERMAAT

ONDER KUNSTWERK LIGT DNA VAN STEENBERGEN

STEENBERGEN - In het bijzijn van burgemeester Ruud van den Belt en het bestuur van de Stadsraad Steenbergen werd zaterdagochtend het kunstwerk aan de rotonde van de Nassaulaan officieel geopend.


DOOR CAREN VERMAAT


De Dinteloordse kunstenaar Hans Hanssen is al zo’n drie jaar geleden door de Stadsraad Steenbergen benaderd om voor de rotonde een ontwerp te maken. “Ik heb een ook het ontwerp voor de Suikerpee gemaakt op de rotonde van Dinteloord, dus het was hartstikke leuk dat ik nu ook hiervoor werd gevraagd.”

Ook Peter van Meel, de constructeur van het kunstwerk, werd door de Stadsraad benaderd om het kunstwerk in elkaar te zetten. “Ik had al eerder met Hans samengewerkt voor de Suikerpee. Dus toen ik werd gevraagd voor dit kunstwerk heb ik gezegd dat ik dat wel wilde doen, maar dan wel weer samen met Hans.”

Hans vertelt dat ze eerst zijn begonnen met het maken van schetsen van de silhouetten. "Samen met de stadsraad hebben we de drie meest prominente gebouwen van Steenbergen geselecteerd: de Gummaruskerk, de Watertoren en de Hervormde kerk. Op basis van de schetsen heb ik een maquette gemaakt van karton om een goed beeld te krijgen van hoe het eruit komt te zien. Nadat dat was goedgekeurd door de Stadsraad en de gemeente ging Peter samen met zijn medewerker Maikel Poot aan de slag om het kunstwerk te vervaardigen." 


DNA-tijdscapsule

Leontine Tjioe van de Stadsraad Steenbergen geeft aan dat in oktober 2019 de eerste heipalen al de grond in zijn gegaan omdat toen de beplanting van de rotonde gedaan moest worden. “Daarna heeft het project even stilgelegen, en is in augustus 2020 het beton gestort en zijn kort daarna de gebouwen van het kunstwerk geplaatst. Door corona heeft het vullen van de tijdscapsule met het DNA van Steenbergen even op zich laten wachten.”


Kluis

Een aantal van de heipalen waar het kunstwerk op steunt vormen een kluis waarin de DNA gegevens van 200 Steenbergenaren liggen opgeslagen. Leontine vertelt dat het idee van het DNA van Steenbergen eigenlijk van Stadlander komt. "Zij wilde wel subsidie verlenen, maar dan moesten we wel de inwoners van Steenbergen bij het project betrekken. We hebben een dwarsdoorsnee van de Steenbergse bevolking gevraagd hun DNA-gegevens in te vullen en ze gevraagd ook op te schrijven hoe ze nu leven en wat ze belangrijk vinden in het leven. Deze gegevens zijn nu in 200 kokers gegaan en over 50 jaar, als Steenbergen 800 jaar bestaat, worden de kokers naar boven gehaald en kunnen we zien wat er in die 50 jaar veranderd is."


Milan van Meer

Een van de Steenbergenaren waarvan een koker de kluis ingaat is Milan van Meer, de zoon van de constructeur, die nu 11 jaar oud is. Hij heeft ingevuld wat hij nu zoal doet op school en in zijn vrije tijd en wat hij later wil worden.

Hij helpt zijn vader en Hans met het laten zakken van de kokers in de drie holle heipalen onder het kunstwerk en kijkt nu al uit naar de dag dat zijn koker weer naar boven wordt gehaald. “Dan ben ik al over de 60”, roept hij uit. [n]