Basia en Destiny in perfecte balans met EK Kickboksen trofee.
Basia en Destiny in perfecte balans met EK Kickboksen trofee. FOTO CHRISTEL SCHIPHORST

Kickboksende meiden op zegetour door Europa

STEENBERGEN - Twee jonge meiden, Destiny (9) en Basia (11) Fleskens, slepen de ene na de andere trofee in de wacht in de wereld van het kickboksen. Afgelopen week kwamen ze beiden thuis met een gouden bokaal. Allebei waren ze winnaar in hun gewichtsklasse op het EK Kickboksen, dat plaatsvond in Duitsland. 


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


Het begon allemaal in 2018. De zusjes wilden het kickboksen wel eens een keertje proberen en het beviel zo goed, ze vonden het zo leuk, dat ze het wilden blijven doen. Basia vond het gewoonweg ‘gewèldig’! Met trainer Hans en later Marianka werd het potentieel van de meiden van meet af aan getraind, sterker gemaakt en kregen ze meer en meer lol in de sport. Voornamelijk in de wedstrijden, want winnen zit in het bloed.


Padsen

“Meestal trainen we thuis met een muziekje,” vertelt Basia, “met papa gaan we dan padsen. Padsen is een vorm van trainen in het kickboksen waarbij je één op één traint op je stoten en trappen. Hiervoor worden pads gebruikt, zodat we geen last krijgen van onze handen en polsen.”

Dat dit padsen z’n vruchten afwerpt bij de meiden is wel duidelijk, want alle voordelen ervan zetten ze in bij hun wedstrijden, wat ze tot meervoudige kampioenen maakt. Denk hierbij aan reflexen trainen, je conditie trainen, verbeteren van technieken en het verbeteren van je verdediging.


Vechtershart

Dat de jonge dames talent en doorzettingsvermogen hebben, is wel duidelijk. Maar dan blijft het tóch de vraag hoe je zó goed wordt, dat je jezelf EK Kickbokskampioen 2021 mag noemen? Destiny floept het er gewoon uit: “Je moet een vechtershart hebben, dan kun je winnen," aldus de 9-jarige Steenbergse. “En natuurlijk heel veel trainen en aan je conditie werken”. Vader Jochem beaamt dit ten volle: “Talent is trainbaar, maar je hart is bijzonder, dat maakt je een kampioen.”

“In wedstrijden wordt mijn hart wel flink aangewakkerd door het schreeuwende publiek, aldus Basia, als ik van de tribune hoor 'Basia, Basia, Basia', dan geeft me dat heel veel kracht,” lacht ze. "En we bidden ook altijd voor de wedstrijd."

“Binnen korte tijd werd er aan alle kanten aan de meiden getrokken door verschillende sportscholen,” verhaalt vader Jochem, “maar we willen bewuste keuzes maken voor onze jonge meiden en daarom zijn we gaan trainen bij GM Gym in Den Bosch. Daar voelt het goed. Twee maal per week rijden we daar naar toe en de overige vier trainingsmomenten doen we thuis. De meiden willen graag prof worden, lonken zelfs naar de Spelen, dus ze zijn honderd procent toegewijd.”


Sponsors nodig voor WK-deelname

Echte sponsors hebben ze helaas nog niet. “We bekostigen nu alles zelf, maar de tripjes naar Duitsland of elders in Europa met hotelovernachtingen en dergelijke gaan in de papieren lopen,” De ouders zetten nu alles opzij voor de sportcarrière van de meiden. Er ligt ook een uitnodiging voor het WK Kickboksen in Engeland in november van dit jaar. "We hopen dat er bedrijven of gewoon particulieren zijn in Steenbergen of daarbuiten, die dit financieel willen ondersteunen, want anders is het onzeker of we erheen kunnen." En dat Basia en Destiny een grote kans maken op een titel is zeker. 

Dus als je deze megatalenten een warm hart toedraagt, neem dan contact op met Jochem Fleskens (06-13673767)[n]

Ook Kickbokskampioenen van Duitsland, 26 september 2021