De wethouders lichten de highlights per portefeuille toe.
De wethouders lichten de highlights per portefeuille toe. FOTO CAREN VERMAAT

Positieve begroting Steenbergen biedt volop kansen

STEENBERGEN - In het gemeentehuis van Steenbergen presenteerde het college donderdag de begroting voor 2022 en de meerjarenraming 2023-2025. In de begroting wordt duidelijk wat de plannen voor de komende vier jaar gaan kosten en of de gemeente financieel gezond is.


DOOR CAREN VERMAAT


De begroting 2022 is gebaseerd op de Perspectiefnota die de raad heeft vastgesteld in juli. De begroting biedt met een positief saldo van 1,2 miljoen euro voor 2022 volop kansen voor de toekomst.

Wethouder Koos Krook licht toe: “Doordat we extra geld gekregen hebben van het Rijk, staat er voor de komende vier jaar een positief saldo in de begroting. In 2022 een bedrag van ruim 1,2 miljoen en in 2025 bijna 1,5 miljoen. 

Ik wil hierbij wel een grote kanttekening maken en dat is dat de vraag naar de zorg enorm aan het stijgen is. Dit heeft enerzijds te maken met volume en anderzijds met de tarieven die steeds hoger worden. Als we op deze manier doorgaan zal de zorg absoluut onbetaalbaar gaan worden. Gelukkig zijn er ook financiële meevallers en hebben we een grote financiële buffer waarmee we de risico’s kunnen opvangen dus voor nu ziet de toekomst er goed uit. 

Highlights per portefeuille

De vier wethouders van Steenbergen (Wilma Baartmans, Koos Krook, Willy Knop en Esther Prent) lichten voor hun eigen portefeuille de stand van zaken toe en vertellen op welke wijze zij invulling gaan geven aan de beleidsplannen met als titel: ‘Vitale kernen, vitale gemeente’. Wethouder Krook geeft aan dat de afgelopen jaren een stevige basis is gelegd om de gemeente Steenbergen nog veel beter op de kaart te gaan zetten. “Als je kijkt naar de Stad Steenbergen, in de kom van de A4, tussen Antwerpen en Rotterdam dan kunnen we nog veel meer dan dat we denken. En dan heb ik het niet alleen over de natuurparels, maar ook over recreatie en toerisme, en het ontwikkelen van een vitaal buitengebied. Wij willen ook echt ruimte geven voor (lokale) initiatieven en de inwoners betrekken bij het maken van de plannen. En we zullen ook voldoende activiteiten moeten gaan door ontwikkelen om de gemeente aantrekkelijker te maken voor jongeren. Een voorbeeld hiervan is het hotel langs de A4 dat er gaat komen. Er liggen heel veel kansen die we zo goed mogelijk gaan benutten.”


Jubileumjaar 750 jaar Steenbergen

“Het allerbelangrijkste wat volgend jaar gaat gebeuren is 750 jaar Steenbergen en ons grote feest,” vertelt wethouder Wilma Baartmans. De stad Steenbergen bestaat 750 jaar en de gemeente Steenbergen bestaat 25 jaar. Met als slogan ‘Samen maken we geschiedenis’ zal het jubileumjaar op 20 november 2021 worden afgetrapt met het evenement ‘Verenigd en Vereeuwigd’. “Op de begroting staat nu 133.000 euro maar dat is echt niet voldoende voor alles wat we willen gaan doen. We zijn dus nog op zoek naar diverse sponsoren om hier verder invulling aan te geven, maar ik ga ervan uit dat dat wel goed gaat komen,” aldus wethouder Baartmans.

Wethouder Krook licht toe dat er vorig jaar door de Gemeente Steenbergen onderzoek is gedaan naar de gemeentelijke belastingen. "Dat heeft voor een groot deel van de inwoners gezorgd voor lagere lasten. We gaan dit jaar ook goed kijken naar alle gemeentelijke belastingen en hoe we die voor de inwoners zo laag mogelijk kunnen houden. In december doen we hiervoor voorstellen aan de gemeenteraad en dan zullen de daadwerkelijke tarieven voor alle inwoners worden vastgesteld.” [n]