Prins Hakim Tampoebolon in vol ornaat.
Prins Hakim Tampoebolon in vol ornaat. FOTO KBO-DINTELOORD

Radja Hakim Tampoebolon bezoekt KBO-Dinteloord

DINTELOORD - Donderdag 14 oktober hield KBO-Dinteloord haar jaarlijkse Herfstmiddag. Bijna 50 personen hadden zich aangemeld en ze hadden er zin in. 


Ruim voordat de zaal open zou gaan zaten de eerste bezoekers al in de feestzaal van Hotel-Restaurant 'Thuis' te wachten op wat komen ging. 


Bijzondere levensverhaal

Op uitnodiging van het bestuur kwam Hakim Tampoebolon, een bekend en betrokken persoon binnen de Dinteloordse gemeenschap, zijn bijzondere levensverhaal vertellen. Ondersteund door een 'schrijftolk' (voor doven en slechthorende) en begeleid door film, foto’s en gebruiksvoorwerpen vertelde Hakim over zijn Roots. 

Hakim is geboren op 7 februari 1946 in het Sint Johannes de Deo ziekenhuis aan het Westeinde in Den Haag. Zijn vader en moeder hadden elkaar, voor de oorlog, leren kennen en waren samen die moeilijke tijd doorgekomen. Beiden waren actief geweest in het verzet en samen hadden ze ook hongertochten gemaakt. Ondanks het feit dat ze elkaar al vele jaren kende zijn de ouders van Hakim, ten gevolge van de culturele achtergrond van zijn vader, nooit getrouwd. De overgrootvader van Hakim was van Indische adel, en zijn grootvader werkte voor het Nederlandse koloniale bestuur en stond aan het hoofd van het bestuur van een district binnen een Indische provincie. 

Volgens het gewoonterecht (adat) van de Bataks waartoe de vader van Hakim behoorde, zou deze moeten trouwen met een meisje uit een andere 'marga', een andere familieclan. In plaats van te trouwen liet de vader van Hakim echter notarieel in een akte van erkenning vastleggen, dat Hakim zijn kind was. De volledige naam is Radja Hakim Abinari marga Tampoebolon. 'marga' wordt met een kleine letter geschreven omdat het geen naam is, maar een aanduiding van een familierelatie gevormd door een aantal groepen mensen, die via de vaderlijke lijn met elkaar verwant zijn. De eerste naam 'Radja' betekend Koning of Prins. 'Een Prins in Dinteloord'. 

Na dit enerverende en boeiende verhaal volgde een pauze waarin foto’s van de spreker, in vol ornaat, gemaakt konden worden en er nog korte toelichtingen werden gegeven. 


Afsluiting gezellige Herfstmiddag

Daarna was het alweer tijd voor de afsluitende Bingo met bruikbare prijzen. Natuurlijk was het extra spannend toen de kaart in één keer vol moest worden gemaakt voor de tas met boodschappen van de plaatselijke groot grutter of de prachtige fruitmand van de groenteboer op de weekmarkt. 

Rond half vijf kon het bestuur de gezellige Herfstmiddag afsluiten. Wie zich hiervoor had opgegeven ging nog genieten van een voortreffelijk Stoofpotjes menu met dessert. 

Al met al weer een zeer geslaagde KBO activiteit. 


Programma

De volgende activiteit is op 4 november wanneer er samen met de SVSD een grote bingomiddag wordt georganiseerd in het Dorpshuis. 

Op 18 november zijn we weer 'Thuis' en komt de Goedheiligman op bezoek en ook dat beloofd een heerlijk middagje te worden. 


Informatie

Meer informatie over KBO-Dinteloord: algemeen@kbo-dinteloord.nl[n]