Pastoraal Woord door
Lenie Robijn

Ruimte scheppen


Een boeddhistische monnik vroeg zijn leermeester wat er gebeurt als je de verlichting hebt bereikt. Zou je dan beter zijn dan gewone mensen? De meester glimlachte en zei: ‘Vóór de verlichting moet je houthakken en water putten. Ná de verlichting moet je houthakken en water putten.’ Het zijn nederige werkjes die door de meeste mensen als onbelangrijk worden gezien, maar zonder water komen mensen om van de dorst en zonder vuur kunnen mensen niet leven. Te veel, te weinig, we voelen meteen het effect.

De leerlingen hadden al eerder ruzie over de vraag: ‘wie is de belangrijkste onder de leerlingen?’ En in Marcus 10,37 is het weer raak en vragen Jakobus en Johannes of ze aan de linkerkant of rechterkant van Jezus mogen zitten als Jezus in zijn heerlijkheid gekomen is. Jezus maakt hun duidelijk dat ze niet weten wat ze vragen.


Elkaar helpen, er zijn voor de ander, hij voor mij en jij voor haar, is de basis van Jezus’ liefde. Hij daagt zijn leerlingen daarom ook uit om zich ontvankelijk op te stellen tegenover mensen. Denk niet dat mensen van buiten je niets te bieden hebben. Leerling van Jezus zijn houdt in dat je jezelf niet vastzet in wat jij denkt dat goed is voor de ander. Jezus roept ons op om ruimte te geven aan de ander. Die ruimte die nodig is om de ander tot zijn of haar recht te laten komen. Pas dan is het mogelijk dat Gods Geest werkzaam kan zijn in onszelf en in anderen en kunnen wij leven volgens zijn Woord.


Lenie Robijn
Pastoraal werkster Sint Annaparochie en Sint Christoffelparochie[n]