Afbeelding
Foto: Caren Vermaat

Paarden trekken platbodems richting haven


STEENBERGEN - De Bietentocht is een vierdaagse tocht die elk najaar gevaren wordt door platbodems met een symbolische hoeveelheid suikerbieten aan boord. Dit evenement is in het leven geroepen om de geschiedenis van het vervoer van vracht onder zeil over de Zeeuwse wateren weer een gezicht te geven.


DOOR CAREN VERMAAT


Al voor de 22ste keer varen de platbodems dit jaar de bietentocht waarbij ze op donderdag 21 oktober finishten in de haven van Steenbergen. Volgens een van de organisatoren Han van Veen zijn er schepen bij die al vanaf het begin meedoen. Ook zijn eigen schip ‘de Chantecier’ heeft bijna alle tochten meegevaren. “We zijn met 5 schepen begonnen en nu doen er al 25 mee", zegt Han.


Trekpaarden

In de ochtend was het nog even onzeker of het vandaag wel door kon gaan maar gelukkig is het toch nog goed gekomen. Er stond zoveel wind dat we eerst met de schippers moesten overleggen of we wel konden gaan zeilen. Vlak na de Heen worden de schepen dan door de trekpaarden richting de Steenbergse haven getrokken, maar dat kon door het slechte weer bijna niet doorgaan, vertelt Christine Hofman van Stichting de Zeeuwse Beurtvaart die de Bietentocht organiseert. “Het moet natuurlijk wel veilig blijven, ook voor de paarden. Maar gelukkig ging de wind in de middag liggen en zijn er toch nog veel paarden gekomen. Er waren wel wat minder paarden dan in andere jaren, maar sommige hebben dit jaar dubbel gelopen, dus de meeste schepen zijn wel getrokken."


Het jagenpad

"Het is echt heel uniek om je schip door een span paarden naar binnen getrokken te zien worden vertelt een van de schippers. Zo’n schip weegt 85 ton en een paard tussen de 600 en 800 kilo. En soms wordt zo’n lijn gewoon doormidden getrokken. Er zit zo’n gigantische kracht achter dat houd je echt niet voor mogelijk. Ook vandaag zijn er 2 lijnen doormidden gegaan. Dat is echt wel even schrikken dan, niet alleen voor de bemanning maar ook voor het paard. Dit is nog het enige evenement in Nederland en België, en misschien wel in de wereld, waar de schepen door paarden langs het jagenpad richting de haven worden getrokken."


Bietenkeuring

Als we dan in de haven komen is daar normaal traditiegetrouw nog de bietenkeuring. Op de plek waar vroeger de suikerfabriek heeft gestaan komt dan de keurmeester van de suikerfabriek de bieten keuren maar dat kon dit jaar door corona helaas niet doorgaan. Maar we zijn allang blij dat we dit jaar konden varen want vorig jaar kon de bietentocht helemaal niet doorgaan, aldus Christine.


De gouden biet

En vanavond sluiten we de tocht af met een diner hier in de haven en is er nog de prijsuitreiking van de ‘gouden biet’. Die prijs gaat naar het schip met onder meer de minste motorminuten en de beste zeiltijden. Het is de bedoeling dat ieder schip zoveel mogelijk op de zeilen vaart, want voor iedere minuut op de motor krijgt hij punten aftrek. Meer informatie over de tocht en winnaars is te vinden op de website: www.bietentocht.nl en op de Facebookpagina. [n]