De workshops vinden plaats in Ontmoetingscentrum 't Cromwiel
De workshops vinden plaats in Ontmoetingscentrum 't Cromwiel Foto: archief Weekblad de Bode

Heel Steenbergen Actief organiseert workshops voor verenigingen

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - Vergrijzing, teruglopende ledenaantallen, tekort aan vrijwilligers en het wegvallen van financieringsbronnen, zoals de gemeentelijke subsidie. Ook veel verenigingen en stichtingen in Steenbergen kampen met deze grote uitdagingen. Zo bleek uit individuele gesprekken met buurtsportcoaches en het sport- en beweegakkoord. In november zet Heel Steenbergen Actief daarom in op een drietal workshops: Vrijwilligersmanagement (4 november), Geld Genereren (17 november) en Ledenbinding (24 november).

De workshops worden door Heel Steenbergen Actief aangeboden, vanuit de Services van het Sport- en Beweegakkoord Steenbergen. Alle verenigingen en stichtingen in Steenbergen, binnen en buiten de sport, kunnen kosteloos deelnemen.

Workshops

Donderdag 4 november wordt de workshop vrijwilligersmanagement georganiseerd. “Vrijwilligers zijn onmisbaar in het verenigingsleven. Zij vormen het hart van de vereniging/stichting en vervullen vaak meerdere rollen”, aldus de organisatie. “Waarom wil een vrijwilliger voor je organisatie werken? Wat is de meerwaarde voor de vrijwilligers? Ontdek tijdens de workshop hoe de (totale) vereniging of stichting invloed kan uitoefenen op het vinden en binden van vrijwilligers.” Woensdag 17 november volgt de workshop ‘geld genereren’. Iedere vereniging heeft behoefte aan inkomsten om toekomstbestendig te worden en te blijven. “Maar hoe kan een club slim aan de slag gaan met sponsoring of hoe zorgt een club ervoor dat de crowdfundingcampagne een succes wordt?” Tijdens de workshop leert de club zich profileren als potentieel sponsorobject en hoe zij tot meer inkomsten kan komen met minder moeite. De laatste workshop wordt gegeven op 24 november. Dan staat de avond in het teken van ledenbinding. “Hoe zorgt de club voor meer leden en dat leden betrokken blijven? Het is iets waar veel clubs mee worstelen. Alles draait bij het oplossen van deze vraag om het vaststellen van het cadeau dat de club de leden te bieden heeft. Na afloop van deze workshop weet de club precies voor wie de activiteiten van haar club bedoeld zijn en hoe de club het aanbod af kan stemmen op de wensen van de doelgroepen die zij willen bereiken.”

Aanmelden

Bestuurders en/of andere clubvrijwilligers die interesse hebben in en of meerdere workshops kunnen zich via www.heelsteenbergenactief.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de avonden en de locaties in Steenbergen.

Initiatief van Heel Steenbergen Actief

Heel Steenbergen Actief is een samenwerkingsverband ontstaan vanuit het Steenbergse Sport en Beweegakkoord. Commerciële en niet-commerciële sport- en beweegaanbieders, zorg- en welzijnsorganisatie, het onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, Heel Steenbergen Fit en de gemeente Steenbergen zetten zich in om zo veel mogelijk inwoners in beweging te krijgen. Als sporter of door het uitoefenen van kunst en cultuur, toeschouwer en vrijwilliger. Omdat zij overtuigd zijn van de positieve invloed die sport en bewegen (letterlijk en figuurlijk) hebben op gezondheid, sociale cohesie, gezonde leefstijl en de economie.