Bas van Vlimmeren op kop.
Bas van Vlimmeren op kop. FOTO MICHAEL MELIS

Kartcoureur Bas van Vlimmeren strijdend ten onder

STEENBERGEN - Tijdens de laatste twee wedstrijden voor het Nederlands Kampioenschap karting is Bas van Vlimmeren strijdend ten onder gegaan. Ondanks dat de snelheid er vanaf het begin goed inzat kon Bas het niet omzetten in klinkende resultaten.

Voornaamste concurrent, de Nederlander met Russische roots Alexander Dzhanibekyan, had net als Bas 402 punten met ingang van het raceweekend. Er stond zeker wat op het spel, want degene met het meeste aantal punten na afloop van de twee racedagen wint een ticket naar het Wereldkampioenschap karting in Bahrein.

Het weekend bestond uit een kwalificatie en twee races op zowel zaterdag als zondag. De kwalificatie op zaterdag verliep erg goed, Bas wist de snelste tijd en daarvoor de 1e startplaats te realiseren voor race 1. Helaas kon hij dit in de eerste race niet omzetten in een goed resultaat, waarna hij na een matige start terugzakte naar plek 2 en diezelfde ronde nog werd ingehaald, door de Belg Maxime Dirickx, waardoor hij op plaats 3 belande. Na een paar ronde maakte Bas een fout en zakte daardoor verder terug naar de 5e plaats, waar hij ook zou finishen.
De tweede race op zaterdag verliep beter, maar de uitslag was discutabel. De winnaar van race 1, de Belg Maxime Dirickx, maakte volgens de wedstrijdleiding een valse start en kreeg daarvoor een 3 seconde penalty. Nadat Bas op was geklommen naar de vierde plaats raakte hij in gevecht met Jesse Spaans. Na een mislukte inhaalpoging en verdedigend werk van Spaans verremde hij zich in de vierde bocht en schoot rechtdoor, waardoor Bas profiteerde. Hiervoor kreeg Bas echter een 5 seconde tijdstraf, wat hem eind van de wedstrijd duur kwam te staan. Nadat hij concurrent Dzhanibekyan had ingehaald, finishte hij als tweede, maar door de tijdstraf van Dirickx werd Bas als eerste geklasseerd. Totdat hij de tijdstraf aan zijn broek kreeg, waardoor Bas uiteindelijk als vijfde eindigde. Hier profiteerde concurrent Dzhanibekyan uitmuntend van door de wedstrijd na straffen van anderen op zijn naam te schrijven en zo 7 punten uit te lopen.

Maar zondag nieuwe ronden, nieuwe kansen. De kwalificatie verliep deze keer niet zoals gepland, meer dan een 7e tijd zat er niet in. In race 1 kon Bas zich naar voren rijden naar een 3e plaats, twee plaatsen voor Dzhanibekyan.
Race 2 werd een waar spektakelstuk. Bas had de snelheid er goed in en lag binnen twee rondes op kop. Hij probeerde weg te rijden, maar had daarvoor net te weinig snelheid, waardoor er een kopgroep ontstond van zeker vijf man. Nadat driekwart van de race was verreden, moest hij echt met ellebogenwerk gaan verdedigen. Concurrenten Jesse Spaans en Dzhanibekyan begonnen steeds meer aan te dringen en na felle gevechten en hier en daar een tikkie, viel hij terug naar een 6e plaats. De laatste 3 ronden wist Bas zich nog terug te vechten naar een 4e plaats, maar wederom door een tijdstraf werd hij teruggezet naar een 7e plaats, een plaats voor concurrent Dzhanibekyan die ook een tijdstraf aan zijn broek kreeg.

Na afloop overheerste er telleurstelling, want Bas kwam maar een paar punten te kort op een WK Ticket.

De snelheid zat er redelijk in, maar op motorisch vlak komen we nog steeds te kort op zijn concurrenten, waardoor hij moeilijk weg kan rijden als hij op kop rijdt.

De laatste wedstrijd van het jaar vindt plaats op 14 November op het kartcircuit in Genk, Belgie.[n]