De kinderen van groep 7 steken de handen uit de mouwen om de bomen te planten.
De kinderen van groep 7 steken de handen uit de mouwen om de bomen te planten. FOTO CAREN VERMAAT

Boomfeestdag op de Maria Reginaschool

STEENBERGEN - Normaal gesproken vindt op 16 maart de Nationale Boomfeestdag plaats, maar toen kon deze landelijke dag vanwege het coronavirus niet worden gevierd. Op de Maria Reginaschool in Steenbergen werd de Boomfeestdag daarom donderdag gehouden.


DOOR CAREN VERMAAT


Het schoolplein kon wel wat groen gebruiken, dus werden er deze dag maar liefst zeventien nieuwe bomen geplant. Uitgedost in feestelijke shirts met daarop toepasselijke teksten als ‘Wil je met mij een boom planten?’ gingen de kinderen van groep 7 aan de slag om, samen met wethouder Wilma Baartmans en een aantal leerkrachten, de bomen in de grond te zetten. 


Groen 

Groen is het afgelopen jaar voor zowel volwassenen als kinderen belangrijker geworden. Het wordt meer gewaardeerd en het levert daarnaast ook nog eens een grote bijdrage aan de gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat kinderen in een groene schoolomgeving meer bewegen, betere motorische vaardigheden ontwikkelen en meer divers creatief spel laten zien. Daarnaast kunnen ze zich beter concentreren en voelen ze zich energieker. Het thema van de Boomfeestdag is ‘Bomen maken gezond’.


Biodiversiteit

Er is gekozen voor zeventien verschillende soorten bomen om invulling te geven aan de biodiversiteit. Bovendien zijn dit bomen die beter beschermd zijn tegen ziektes. De soorten die op het schoolplein worden geplaatst zijn inheemse bomen, dat wil zeggen bomen die hier oorspronkelijk vandaan komen. Deze bomen zijn goed gewend aan het Nederlandse klimaat en dienen als voedselbron en verblijfplaats van vele vogels en insecten. De bomen die worden geplant zijn onder meer de witte els, de grauwe wilg, de haagbeuk en de beverboom. 


De oudste en de dikste

Voordat de kinderen de bomen gaan planten, wil de wethouder nog van de kinderen weten wie weet waar de oudste boom ter wereld staat. Ze vertelt: "De oudste boom op aarde is een spar van 9.550 jaar oud en staat in Zweden. De oudste boom in Nederland is 450 jaar oud en staat in Laren. De dikste boom op aarde staat in Mexico. Deze boom heeft een diameter van meer dan 14 meter en is ongeveer 3.000 jaar oud. De dikste boom van Nederland is de Kabouterboom die in Beek-Ubbergen staat. het is een gigantische tamme kastanjeboom met een stamomvang van maar liefst 8,35 meter. De grootste boom in Nederland is een Douglas spar en staat met zijn 49,75 meter hoogte in de tuin van Paleis het Loo." 


Gezonde bomen

De kinderen gaan in groepjes van 5 tot 6 aan de slag met het planten van de bomen. Ze plaatsen de bomen in de grond, scheppen er wat aarde bij en stampen de de grond goed aan. Na het planten van de bomen krijgen de kinderen ook nog een handjevol regenwormen om ervoor te zorgen dat de boom onder de grond ook goed wordt verzorgd met voldoende zuurstof. De wormen zorgen voor gangenstelsels en ruimte tussen de zandkorrels waar de wortels gebruik van maken om te kunnen uitgroeien tot mooie en gezonde bomen. Meer informatie over de Boomfeestdag is te vinden op www.boomfeestdag.nl. [n]