Het echtpaar Schoutens tekent de koopovereenkomst.
Het echtpaar Schoutens tekent de koopovereenkomst. FOTO GEMEENTE STEENBERGEN

Gemeentelijk woonwagenbeleid krijgt gestalte

STEENBERGEN - De Gemeente Steenbergen vindt het belangrijk dat er op haar woonwagencentra op dezelfde manier gewoond kan worden als in andere wijken. Een belangrijke stap hierin is het verkopen van standplaatsen aan huurders. Donderdag was het voor het eerst zover en ondertekende het echtpaar Schoutens uit Nieuw-Vossemeer de koopovereenkomst.


DOOR ADDO SPRANGERS


De Gemeente Steenbergen heeft woonwagencentra in Steenbergen (dertien standplaatsen), Dinteloord (negen standplaatsen) en Nieuw-Vossemeer (vier standplaatsen). In het woonwagenbeleid dat de gemeenteraad in 2019 vaststelde, staat dat de bewoners van deze centra de mogelijkheid moeten krijgen om hun standplaats te kopen. Belangrijke voorwaarde hiervoor was dat de centra eerst ‘schoon, heel en veilig’ gemaakt werden. De afgelopen tijd is daar hard aan gewerkt. Op het centrum aan de Westlandse Langeweg in Steenbergen bijvoorbeeld zijn inmiddels de individuele nutsvoorzieningen opnieuw aangelegd en is een aanvang gemaakt met het opnieuw inrichten van de openbare ruimte. In Nieuw-Vossemeer is het terrein nu op orde en zijn de standplaatsen klaar voor de verkoop.


Vertrouwen
Omdat het in de praktijk lastig blijkt te zijn voor woonwagenbewoners om een hypotheek af te sluiten, geeft de Gemeente Steenbergen hen de mogelijkheid om hun standplaats te kopen via een ‘kopen op afbetalingsregeling’. Wethouder Willy Knop: “Ik ben blij dat mede hierdoor alle huurders de mogelijkheid krijgen om eigenaar te worden van hun standplaats.” Dit geldt straks uiteraard ook voor de woonwagencentra in Steenbergen en Dinteloord. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we ook hier binnen afzienbare tijd tot een prettige woonomgeving kunnen komen.”


Boete

In het woonwagenbeleid is aangegeven dat er een behoefte is aan uitbreiding van het aantal standplaatsen in Nieuw-Vossemeer is. Al in 2019 is met de omgeving bepaald dat die uitbreiding het beste achter de bestaande standplaatsen kan plaatsvinden. Omdat deze locatie in het buitengebied ligt, moet per nieuwe standplaats een boete van 125.000 euro aan de Provincie Noord-Brabant worden betaald. De Provincie Noord-Brabant heeft erkend dat deze regeling een ongewenst effect op de noodzakelijke uitbreiding van het aantal woonwagenstandplaatsen in Brabant heeft. In het voorstel voor de omgevingsverordening stelt Gedeputeerde Staten daarom een verlaging van deze boete voor een nieuwe woonwagenstandplaats in het buitengebied voor. Op dit moment is niet bekend wat de hoogte van de nieuwe boete is. Het proces in Dinteloord heeft om verschillende redenen ongeveer een jaar stilgelegen. Inmiddels is dit proces weer opgepakt, zo liet het college de gemeenteraad afgelopen maand weten. Met huurders is gesproken over hun koopwens, over hun wensen voor de openbare ruimte en over hun gebruik van die ruimte en van hun standplaats. In tegenstelling tot Steenbergen en Nieuw-Vossemeer blijkt de koopwens op het woonwagenkamp aan de Weel in Dinteloord volgens het college erg laag. De verkoop van de huurstandplaatsen aan Stichting Woonwagencentra Zuid-West Nederland is volgens burgemeester en wethouders onzeker. Het college wil deze maand nog met een voorstel komen om de opwaardering van de locatie in Dinteloord op te pakken, ondanks het feit dat de verkoopopbrengst van deze locatie nog onbekend is. [n]