Rondom de jachthaven kwamen de voorbije jaren diverse partijen met elkaar in conflict.
Rondom de jachthaven kwamen de voorbije jaren diverse partijen met elkaar in conflict. Foto: Will Rombouts

Steenbergs college wil einde aan gesteggel rond jachthaven

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - Rondom de Steenbergse jachthaven bestaan al langere tijd diverse geschillen, waarbij verschillende partijen met uiteenlopende belangen zijn betrokken. Met de realisatie van een stalen damwand, in aansluiting op het reeds langlopende mediationtraject, zou een totaaloplossing wel eens binnen handbereik kunnen liggen. Het college wil hiertoe een ton investeren op voorwaarde dat de strijdende partijen de strijdbijl definitief begraven.

Na aanbesteding gunde de Gemeente Steenbergen in 2015 de exploitatie van de jachthaven in Steenbergen aan Jachthaven de Schapenput (hierna: JdS) uit De Heen. Na deze aanbesteding werd in de jachthaven een nieuwe damwand geplaatst. Een noodzakelijke ingreep, aangezien de bestaande damwand de nieuwe bestrating niet kon dragen. Dit betekende wel dat JdS ruimte verloor. Deze verloren ruimte werd door de Gemeente Steenbergen gecompenseerd op een andere plek in de jachthaven. Deze (nieuwe) situatie moest echter ook vergund worden door het waterschap door middel van een watervergunning. Dit laatste heeft het waterschap echter slechts gedeeltelijk kunnen doen. JdS heeft hierop gesteld schade te lijden met als argument dat zij het aantal gegunde vierkante meters niet volledig heeft kunnen of mogen benutten. Ook omwonenden kwamen in het geweer. Zo beweren VvE Schippersgeluid en VvE Vlietveste, beide aan de Westhavendijk, schade te lijden als gevolg van beschoeiing in de haven die niet zou voldoen dan wel in slechte conditie zou verkeren. Hiernaast stellen de VvE’s schade te lijden door intensievere vaarbewegingen door de nieuwe inrichting van de jachthaven. De twee genoemde omstandigheden zouden hebben geleid tot verzakte tuinen. Deze omwonenden hebben daarom bezwaar gemaakt tegen de door het waterschap (gedeeltelijk verleende) watervergunning aan JdS.

Mediationtraject

Rondom de jachthaven kwamen dus verschillende partijen met elkaar in conflict. Om met alle partijen te komen tot een totaaloplossing voor alle geschillen, werd daarom in 2019 gekozen voor de start van een mediationtraject. Ook de Gemeente Steenbergen is een deelnemende partij: JdS kan de Gemeente Steenbergen immers aanspreken voor de schade die zij stelt te lijden doordat zij in werkelijkheid niet gekregen heeft wat door de Gemeente Steenbergen wél is gegund. Na een inmiddels langlopend mediationtraject komt een totaaloplossing eindelijk in beeld. Om deze totaaloplossing te kunnen bereiken, zijn financiële bijdragen benodigd voor de realisatie van een stalen damwand die de problemen zal oplossen. Naast andere betrokken partijen, is de Gemeente Steenbergen gevraagd een financiële bijdrage te leveren van 102.000 euro. Het college heeft de betrokkenheid van de Gemeente Steenbergen in dezen vertaald naar een risico en daarmee opgenomen in het risicoprofiel. De Nota Reserves en Voorzieningen biedt het college de mogelijkheid een beroep te doen op de risicoreserve op het moment dat het risico zich voordoet. In dat geval dient zij achteraf uw raad te informeren. De omvang van de risicoreserve is ruimschoots voldoende om de gevraagde bijdrage te kunnen leveren. Het college heef nu, alles overwegende, besloten in te stemmen met het leveren van de gevraagde financiële bijdrage. Burgemeester en wethouders stellen hierbij één belangrijke voorwaarde: alle betrokken partijen dienen elkaar finale kwijting verlenen bij het succesvol afronden van het mediationtraject. Met andere woorden, partijen dienen overeen te komen dat zij over en weer ten aanzien van alles inzake deze kwestie niets meer van elkaar te vorderen hebben zodat voor eens en voor altijd een streep gezet kan worden onder een inmiddels slepend dossier.