Jürgen Peijs, adviseur openbare orde en veiligheid bij de Gemeente Steenbergen.
Jürgen Peijs, adviseur openbare orde en veiligheid bij de Gemeente Steenbergen. Foto: Caren Vermaat

‘Buurtpreventieteams voor ons de ogen en oren van de wijk’

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - Als adviseur openbare orde en veiligheid bij de gemeente Steenbergen is Jürgen Peijs verantwoordelijk voor de coördinatie van de buurtpreventieteams.

Er zijn op dit moment zeven buurtpreventieteams actief in de gemeente Steenbergen. Alle kernen, behalve in de Heen, hebben buurtpreventieteams rondlopen die door buurtbewoners zijn opgericht en door de gemeente worden ondersteund. Jürgen geeft aan dat het echt burgerinitiatieven zijn. “Wij faciliteren en coördineren de teams wel, maar ze doen echt zelf het uitvoerende werk. Het zijn meestal de inwoners van een wijk die hun eigen wijk veilig willen houden. In de praktijk blijkt dit heel goed te werken en zien we dat in die wijken minder inbraken plaatsvinden en dat de inwoners zich daar een stuk veiliger voelen.

Polderbrigade

Een goed voorbeeld daarvan is te vinden in Kruisland. Daar is een goed werkend buurtpreventieteam en die hebben nu aangegeven dat ze dit ook graag willen uitbreiden naar het buitengebied om ook het buitengebied veiliger te maken. Vanuit de inwoners is er een aanvraag gekomen om een ‘polderbrigade’ op te zetten. De inwoners gaan dit zelf opzetten en wij faciliteren daarin. We zorgen dat voor de opleiding van de lopers, de hesjes, kleine blusmiddelen, zaklampen en alles wat zo’n team aan materiaal nodig heeft. 

Uitbreiding

We zijn echt heel blij met zulke burgerinitiatieven en juichen dat alleen maar toe. De vrijwilligers dragen we een heel warm hart toe want dit zijn voor ons de ogen en oren van de wijk. Omdat het zo goed werkt zouden we graag zien dat het aantal teams verder wordt uitgebreid. Er zijn nog zoveel wijken waar helaas geen teams rondlopen. Bij deze zou ik ook graag een oproep doen aan alle inwoners en wijken die nog geen buurtpreventie team hebben om contact met ons op te nemen.”

Dus als je interesse hebt om samen met je wijkgenoten de buurt veiliger te maken stuur dan een mail naar: veiligheid@gemeente-steenbergen.nl om je aan te melden of voor meer informatie.