Leen Delwel en Jaap Stolk, coördinatoren Buurtpreventieteam StrieneNoord.
Leen Delwel en Jaap Stolk, coördinatoren Buurtpreventieteam StrieneNoord. Foto: Caren Vermaat

Buurtpreventieteams StrieneNoord en StrieneZuid: ‘Laten zien dat we er zijn’

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - In Steenbergen zijn momenteel twee buurtpreventieteams actief: StrieneNoord en StrieneZuid. Een impressie.

Leen Delwel is zo’n vier jaar geleden begonnen met het opzetten van de buurtpreventie StrieneNoord. “Dat is eigenlijk gekomen omdat ik toen opeens een paar vaten met chemicaliën naast mijn huis zag staan. Met al die kinderen hier in de buurt wil je dat natuurlijk niet hebben! We zijn toen in eerste instantie begonnen om een ‘veilige buurt’-app op te zetten en we hebben contact opgenomen met het buurtpreventieteam van StrieneZuid, dat toen al actief was. 

Dagelijks

Zo zijn we er eigenlijk ingerold en nu hebben we een buurtpreventieteam met dertig lopers. Het belangrijkste is dat we met zijn allen de buurt veilig en leefbaar houden. De teams lopen bijna degelijks door de wijk en waarschuwen de buurtbewoners en de gemeente bij allerlei calamiteiten. Dat kan ook zijn als er bij iemand een raam openstaat of een goot overstroomt. We hebben hele goede contacten en verstandhouding met de gemeente en dat werpt echt zijn vruchten af.” Jaap Stolk vertelt: “Een tijdje geleden maakte ik een melding dat de takken van de wilg hier helemaal over het bruggetje heen groeiden, en de volgende dag was de gemeentedienst al langs geweest om het te verhelpen. Natuurlijk staan we ook in nauw contact met de wijkagenten en de boa’s. Daar doen we ook ieder jaar nog een jaarlijkse actie mee. Dan lopen we met wel twintig agenten en stuk of zeven boa’s en 25 van ons team door de wijken om onderweg controles te doen en te laten zien dat we er zijn.

Saamhorigheid

Het is echt een grote meerwaarde voor onze wijk omdat het ook de saamhorigheid vergroot. Sinds kort doen we ook een gedeelte van De Nieuwe Veste erbij maar dat is voor ons een heel groot gebied om te lopen of te fietsen dus we zouden heel graag in contact komen met nieuwe lopers of mensen die geïnteresseerd zijn om zich aan te sluiten bij wijk Noord of Buiten de Veste.” Meer informatie hierover is te vinden op de website: www.buurtpreventiesteenbergen.nl