Pastoraal Woord door
Lenie Robijn

Nog heel even


De derde Adventszondag heet ook wel Gaudete.
Dat is Latijn voor: Verheugt u. Ik hoor het u al denken. Waarop zou ik me dit jaar nog verheugen?
Gelukkig is niet het hele jaar het glas halfleeg geweest. Met de inzet van veel mensen hebben we ons een weg door dit jaar gebaand. Het was niet altijd eenvoudig. Net op het moment dat je dacht nu hebben we het voor elkaar, kwam weer een ander virusvariant op ons pad. Toch wil ik niet al te somber klinken.


Kerstfeest zo mooi mogelijk vieren


Veel mensen doen hun best om het Kerstfeest zo mooi mogelijk te vieren. Die inzet en het uitzien naar klinken door in de woorden van de Bijbel.
Hoe dichter we bij Kerstmis komen hoe hoopvoller de woorden.
‘Wat moeten wij doen’, vragen de mensen aan Johannes de Doper. Johannes spreekt klare taal. Wie dubbele kleding heeft, laat hij delen met wie niets heeft en wie voedsel heeft, laat hij hetzelfde doen.
Ook andere mensen geeft Johannes goede raad. Pas als je goede bedoelingen om wilt zetten in goede daden, dan ben je er klaar voor om een kind van God te zijn. Dan kun je al het oude wat in je leven tot beperkingen leidt achter je laten, om zo opnieuw geboren te worden in God.
Het is krachtige taal die Johannes gebruikt, maar zijn woorden raken een snaar. Blijkbaar zijn de mannen en vrouwen die naar Johannes luisteren op zoek naar iemand die hen de weg wijst. Iemand die hoop geeft als het licht uit de wereld lijkt te verdwijnen.
De mensen die naar Johannes komen, moeten het doen met een belofte dat de Messias spoedig zal komen.
De woorden uit Lucas 3,10-18 laten ons zien dat we in afwachting van Zijn komst al wel voorbereidingen kunnen treffen. Keer je om, zie, nog heel even.
Aloude woorden die ook vandaag mogen klinken. Heb geduld, bereid je voor en wees barmhartig.
Al wie dat in de praktijk brengt, mag zich verheugen, want de vrede van God zal met je zijn.


Lenie Robijn
Pastoraal werkster Sint Annaparochie
en Sint Christoffelparochie[n]