Kunstschilder Martin Valkhoff: 'De prenten hebben eigenlijk dezelfde functie als de schoolplaten van vroeger'
Kunstschilder Martin Valkhoff: 'De prenten hebben eigenlijk dezelfde functie als de schoolplaten van vroeger' Foto: Caren Vermaat

Aquarellen brengen geschiedenis gemeente Steenbergen in beeld

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - Het kunstenaarsechtpaar Martin en Riena Valkhoff is verantwoordelijk voor de prachtige platen die speciaal voor het boek 750 jaar Steenbergen zijn vervaardigd.

“Voor een aantal historische onderwerpen was helemaal geen beeldmateriaal beschikbaar dus dat hebben wij ervoor gemaakt,” vertelt Martin. “We zijn ongeveer een jaar gelden met de schrijvers Frans en Willem in contact gekomen en dat klikte meteen heel goed. Frans heeft toen een aantal onderwerpen aangegeven die hij graag in beeld wilde hebben. Dat begint met de zoutwinning rond 1300. Daar waren helemaal geen beelden van te vinden. Riena gaat dan speuren op Internet en zo hebben we informatie kunnen vinden over die tijd en het onderwerp om een beeld te krijgen. Dat bespreken we dan eerst samen en op basis daarvan gaan we schetsen maken. Als we dan aan Frans de schetsen hebben laten zien en die heeft ze goedgekeurd, dan ga ik beginnen met schilderen. In totaal hebben we zo zes verschillende taferelen gemaakt en de middenpagina met de belangrijkste gebouwen van alle kernen van Steenbergen. De prenten hebben eigenlijk dezelfde functie als de schoolplaten van vroeger. Je krijgt op die manier een goed beeld van die betreffende tijd en de sfeer. De originele aquarellen gaan allemaal naar de gemeente. We vonden het echt heel leuk om deze opdracht te doen. Tijdens een aantal van onze open dagen de afgelopen periode, hebben diverse mensen al wat van de prenten kunnen zien en die waren heel enthousiast.”