Bloemenhulde voor de gedecoreerde Rob Sloekers. Links burgemeester Ruud van den Belt.
Bloemenhulde voor de gedecoreerde Rob Sloekers. Links burgemeester Ruud van den Belt. FOTO GEMEENTE STEENBERGEN

Rob Sloekers geëerd met ridderorde

STEENBERGEN - Rob Sloekers uit Steenbergen mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. In de raadzaal van het Steenbergse gemeentehuis kreeg hij, na een uiteenzetting door burgemeester Ruud van den Belt en onder toeziend oog van zijn zoons Wouter en Jochem, de Koninklijke onderscheiding woensdag opgespeld door zijn echtgenote Astrid.


DOOR ADDO SPRANGERS


De door Sloekers ontvangen onderscheiding ziet er net iets anders uit als een ‘gewone’ onderscheiding. Militairen ontvangen namelijk de Orde van Oranje-Nassau ‘met de Zwaarden’, wat inhoudt dat zij in plaats van een gouden of zilveren lauwerkrans een paar gekruiste zwaarden in de armen van het kruis dragen. Ook op de vroegere eremedailles werd de lauwerkrans door zwaarden vervangen. Vanwege zijn functie als ritmeester in het Nederlandse leger geldt dit dus ook voor Sloekers.


Verrast

Laatstgenoemde was donderdag meer dan verrast. Onder vals voorwendselen was hij namelijk naar het gemeentehuis gelokt. Hij zou er zogezegd een afspraak hebben met de Stichting Veteranen Steenbergen om van gedachten te wisselen over een militair concert tijdens de lokale Veteranendag van 2022. Een onderwerp dat de senior accountmanager militaire muziek van de Koninklijke Landmacht uiteraard op het lijf is geschreven.


Projectmanager

Eenmaal gearriveerd op het gemeentehuis bleek er dus een heel andere activiteit op het programma te staan, al had de uitreiking van het Koninklijke lintje alles te maken met de status van Sloekers als toonaangevende muzikale duizendpoot. Hij is als projectmanager werkzaam voor de Staf Militaire Muziek. Vanuit die hoedanigheid vervult hij, als producent en muziek/beeldregisseur, onder meer een cruciale rol in de organisatie van de Nederlandse Veteranendag, galaconcerten (met bekende artiesten) voor verschillende goede doelen, zoals de Stichting Hulphond, en (herdenkings)concerten voor onder meer de NAVO, het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) en voor de slachtoffers en nabestaanden van de Herculesramp.


Grenzeloze ambitie

Sloekers verstaat de kunst om zowel de muzikanten met wie hij werkt als het publiek waarvoor zij optreden te raken met een verhaal. “Met zijn krachtige intuïtie en zijn grenzeloze ambitie wil hij altijd het uiterste bereiken om de betreffende boodschap over te brengen,” weten kenners uit het veld. Zij waarderen hem zeer om de wijze waarop hij de Krijgsmacht, vanuit zijn passie en beroep, naar buiten toe profileert. Zijn veelzijdige, maar ook veeleisende baan, weet hij ogenschijnlijk moeiteloos te combineren met een grote maatschappelijke inzet. Zo is hij momenteel dirigent bij Harmonie Nederland en Oranje in Rucphen, fanfareorkest Concordia in Krimpen aan den IJssel en bij de concertharmonie van Muziekvereniging Roosendaal, waarvoor hij zich bovendien nadrukkelijk inzette ten bate van het openluchtspektakel ‘KIJK ons… Roosendaal, het verhaal van Sara’ bij de viering van 750 jaar Roosendaal in 2018.


Bevlogen en betrokken

In zijn ruim 25-jarige loopbaan als dirigent wist Sloekers met verschillende muziekgezelschappen meerdere successen en promoties te bereiken bij concoursen. Uit deze kringen komen typeringen als ‘een bevlogen en betrokken verenigingsmens die als professional streeft naar perfectie, zonder hierbij de inzet van en het werken met amateurmuzikanten uit het oog te verliezen'. Hij wordt daarnaast geroemd om zijn oprechte belangstelling in andere mensen en omschreven als een ‘mensenmens' met aandacht voor het welzijn, de privéomstandigheden die soms een rol spelen of bijvoorbeeld gezondheidsproblemen van leden of hun belangrijke naasten die van invloed zijn op aanwezigheid, inzet en prestatie. Verder is hij ook nog actief voor het Prins Claus Conservatorium.