De Vuelta komst straks ook door Steenbergen en Dinteloord.
De Vuelta komst straks ook door Steenbergen en Dinteloord. FOTO QUINO AL

Vuelta-parcours in Nederland opnieuw onthuld

STEENBERGEN - In Madrid is donderdag het parcours van La Vuelta 2022 bekend gemaakt. Met een Nederlands tintje, de eerste drie dagen vinden plaats op Nederlandse bodem. Na twee jaar uitstel, zal de 77e editie op 19 augustus van start gaan in Utrecht, gevolgd door twee etappes door het Utrechtse en Brabantse landschap.


DOOR ADDO SPRANGERS


De Ronde van Spanje doorkruist straks maar liefst 34 Nederlandse gemeenten gedurende drie dagen. De organisatie is in handen van de steden Utrecht, Breda en ’s-Hertogenbosch en de provincies Utrecht en Noord-Brabant. La Vuelta zal na de ploegenpresentatie op 18 augustus drie dagen door Nederland voeren. Klaas Verschuure: “De route in de stad Utrecht heb ik al even kunnen schouwen: er hoeft weinig aangepast te worden, omdat de straten er nog goed bij liggen. Utrecht heeft enige ervaring. Eerder ontvingen wij de Giro d’Italia (2010) en de Tour de France (2015). Met de komst van La Vuelta zijn wij straks de eerste stad ter wereld die de drie grote wielerronden heeft ontvangen.” Op 19 augustus gaat de 77ste editie van La Vuelta van start met een ploegentijdrit. Onder de drieëntwintig deelnemende ploegen zijn er gegarandeerd twee met een duidelijk Nederlands tintje, Jumbo-Visma en Team DSM. Mogelijk komt daar de Alpecin-Fenix-ploeg nog bij. Deze ploegen waren zeer succesvol in de afgelopen Vuelta, met meerdere etappeoverwinningen en de eindwinst voor Primož Roglic. Een dag later vertrekt de karavaan vanuit ’s-Hertogenbosch, voor een rit in lijn terug naar Utrecht. 


West-Brabant

Eigenlijk zou de Vuelta in 2020 zogezegd al door Noord-Brabant razen, maar toen gooide het coronavirus roet in het eten. Wielerliefhebbers in de regio doen er goed aan om de datum zondag 21 augustus 2022 rood omcirkelen in hun agenda's. Dan zal de etappe Breda-Breda dan eindelijk worden verreden. De Vuelta-etappe Breda-Breda is een grote cirkel door West- en Midden-Brabant. Vanuit Breda gaat de etappe naar Ulvenhout, Chaam, Baarle-Nassau, Alphen, Gilze, Rijen, Dongen, Oosteind, Oosterhout, Made, Zevenbergen, Klundert, Fijnaart, Halderberge, Dinteloord, Steenbergen, Bergen op Zoom, Hoogerheide en Huijbergen. Vanaf daar gaan de renners weer richting Breda via Wouwse Plantage, Roosendaal, Rucphen, Sint Willebrord, Sprundel en Etten-Leur. Alle informatie over de route is te vinden op www.lavueltaholanda.com. [n]