Publiekscampagne schat oudere generatie op waarde

THOLEN - Om Nederland bewuster te maken van de toegevoegde waarde van de oudere generatie, ging op 25 november de campagne ‘De Waarde van Ouder Worden’ van start. Hierin staan mensen centraal die volwaardig meedraaien in de maatschappij, ook al zijn ze de 65, 70 of zelfs 80 al ruim gepasseerd. Ton Brandenbarg (72): “Ik voel me nu meer een kunstschaatser die af en toe een mooi pirouetje kan draaien, in plaats van een langebaanrijder die altijd maar meters moet maken. Dat is best een bevrijding en geeft me veel energie.”



We worden steeds ouder, maar voelen ons steeds langer jong. En dat is maar goed ook. Over tien jaar wonen er in Nederland ruim twee miljoen 75-plussers, 600.000 meer dan vandaag. Gelukkig wordt het voor de oudere generatie steeds vanzelfsprekender om actief deel te blijven nemen aan de samenleving. En doordat we steeds fitter oud worden, zijn we daar ook toe in staat. De betrokkenheid en inzet van ouderen is bijzonder waardevol en niet weg te denken uit de maatschappij anno nu. Een van die betrokken mensen is de 72-jarige Ton Brandenbarg uit Serooskerke. Vroeger bekleedde hij functies als museumdirecteur, Algemeen Secretaris voor de Raad van Cultuur, was hij kort directeur van het Residentie Orkest en later van de Zeeuwse Bibliotheek.


Niet stilzitten
Nu werkt hij als zelfstandige in de wereld van onderwijs, wetenschap en cultuur: “Niet lang na mijn pensioen stond ik als dagvoorzitter op het jaarlijkse Bibliotheekcongres en daar kwam ik veel bekenden tegen. In de bibliotheekwereld ben ik op verschillende plekken actief geweest, dus mijn netwerk is vrij groot. En als je de hele dag op het podium staat, ben je wel zichtbaar.
Na het congres kreeg ik veel vragen uit de branche of ik niet als adviseur aan de slag zou willen. Dat leek me wel wat, want ik kan toch niet stilzitten. Projecten waar ik mijn tanden in kan zetten dagen me uit. Dus nu werk ik als ZZPer met als uitgangspunt dat ik het leuk moet vinden – en ik vind nogal wat leuk.
Momenteel ben ik bezig met het adviseren en begeleiden van Campus Zeeland, ik werk als auditor voor het certificeringsbureau bibliotheken en ik leid bijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen, waaronder de toegankelijkheid van digitale overheidsinformatie. Dus, ja, ik ben best druk!”


Inspirerende samenwerking
“Het grootste voordeel van ouder worden is de rust die de fase waarin ik me nu bevind me geeft. Ik werk nog steeds hard, maar ben verlost van alle zaken eromheen – de managementtaken waar altijd zoveel tijd in gaat zitten. Maar ik wil wel zijn waar het beweegt, die uitdaging is altijd gebleven.
Door de kennis en ervaring die ik in mijn leven heb opgedaan zie ik gelukkig niet meer op tegen ingewikkelde bijeenkomsten of het werken met grote budgetten.
Ik weet wie ik ben en wat ik kan en daar vertrouw ik op. Wat ik ook leuk vind aan mijn huidige positie, is de gelegenheid om met jonge professionals in aanraking te komen.
Ik ben onder de indruk van hun werklust en intelligentie en zij zijn blij met mijn toegevoegde waarde. Een inspirerende samenwerking voor beide kanten.”


Meer vrijheid
“Het enige nadeel van mijn huidige leven? Dat ik nog steeds geen tijd heb om lang op vakantie te gaan! Dat is de enige kritiek dat ik wel eens van mijn vrouw krijg.
Samen hebben we een druk sociaal leven, met veel mensen in dezelfde levensfase. Niemand werkt meer fulltime, dus meer dan ooit tijd om af te spreken en leuke dingen te doen.
En dan zijn er nog de kinderen en de kleinkinderen. Ik heb een vol leven, maar voor mijn gevoel toch meer tijd dan ooit. Dat heeft denk ik te maken met het feit dat ik nu veel meer dan vroeger de vrijheid heb om te doen wat bij me past en een project aan me voorbij te laten gaan als ik dat wil.
Een heerlijke luxepositie!”


Over de campagne
De campagne ‘De Waarde van Ouder Worden’ laat zien dat ouderen waardevol zijn voor de samenleving, nu en in de toekomst. Ieder op zijn of haar eigen manier: de ervaren scheidsrechter op het veld, de ondernemer die zijn kwaliteiten inzet in het buurthuis of de opa die weldoordacht advies geeft aan zijn kleindochter. ‘De Waarde van Ouder Worden’ is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) in samenwerking met de Raad van Ouderen (RvO).
Zie voor meer informatie ook
www.dewaardevanouderworden.nl.[n]