PvdA Zeeland wil minimumvoorzieningen in de wet

THOLEN - Mobiele bereikbaarheid voor iedereen, overal. Een voorstel van de PvdA Zeeland om zulke minimumvoorzieningen in een wet vast te leggen krijgt steun het landelijk partijbureau.

‘Het is onverteerbaar dat er dorpen zijn in Nederland waar je op straat geen 112 kunt bellen omdat er geen mobiel bereik is’, zo motiveert mede-indiener Barbara Oomen het voorstel.

Zij wijst daarbij op dorpen als Renesse, Schuddebeurs, en Aardenburg. Daar zien providers een zendmast niet als rendabel, terwijl het, volgens Oomen, ‘moet gaan om de mensen, en niet om de markt’.


Bredere bereikbaarheid

Het voorstel gaat echter ook over bredere bereikbaarheid, zoals via internet en met het OV.

De inspiratie is hier een Beierse wet, die gelijkwaardige levenscondities regelt. Op het Zeeuwse platteland is het aantal dorpshuizen, speeltuinen, scholen, winkels, artsen, apotheken en sportplaatsen in de afgelopen tien jaar alleen maar afgenomen.

Om dit tegen zou de wet het recht op toegang tot voorzieningen ruimtelijke rechtvaardigheid moeten regelen.


Voorstel

De Zeeuwse PvdA stelde het voorstel deze zomer op.

Dit naar aanleiding van gesprekken die kandidaat-kamerlid Barbara Oomen had met mensen uit verschillende regio's in Zeeland. Veel mensen vertelden over de beperkte bereikbaarheid en de gevolgen ervan.

In januari stemt het PvdA congres over de voorstellen.[n]