Afbeelding

Lyloma vecht voor het leven van haar neef

THOLEN - Lyloma Hashem uit Tholen is ten einde raad. Haar 17-jarige neef Sohail kreeg de diagnose hersenkanker. Hij woont in Afghanistan waar hij niet behandeld kan worden. Dat maakt zijn overlevingskans nihil. Er is een behandelmogelijkheid gevonden in Duitsland, maar dat kost 70.000 euro. Dat geld heeft het gezin van Sohail niet en daarom komt Lyloma op het eiland in actie in de hoop het leven van haar neef te redden.

DOOR VERA DE GEUS

Lyloma is geen onbekende op het eiland Tholen. Ze woont hier sinds december 2000. "Ik woonde in Afghanistan, maar moest vluchten vanwege de burgeroorlog in mijn land. Ik kreeg een huurwoning in Sint-Maartensdijk. Sinds 2013 woon ik in Tholen. Ik ben drie jaar assistente geweest bij de huisartsen in Sint-Maartensdijk. Ook ben ik vrijwilligster bij het dienstencentrum van het Leger des Heils in Sint-Maartensdijk en bij kledingwinkel Gaaf&Goed van het Leger des Heils."


De neef van Lyloma heet Sohail en is zeventien jaar en lijdt aan hersenkanker. "Ongeveer tien maanden geleden is hij met misselijkheid, overgeven en een gebrek aan eetlust naar de dokter gegaan. Uiteindelijk bleek het een hersentumor. In december 2020 is hij geopereerd in Kabul. Voor de kosten hiervan moest de familie al geld bijeenbrengen. Toen bleek het een kwaadaardige tumor te zijn en die kon in Kabul niet geheel verwijderd worden. Dat kan wel in Muchen", vertelt Lyloma.

"Sinds de eerste operatie kan hij slecht lopen, ziet hij alles dubbel en voelt hij zich erg ziek. Zijn perspectief is slecht, namelijk nog één tot twee jaar. Na de behandeling in Munchen is de kans op genezing 85%", zegt ze. Lyloma is dan ook vastbesloten om zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen. "Hoewel ik in Nederland woon, trek ik het me erg aan. Al snel heb ik me de vraag gesteld hoe ik zou kunnen helpen. Mijn zoon kwam met het idee van gofundme.com. Dit platform biedt de mogelijkheid om geld in te zamelen voor de mensen die je nauw aan het hart liggen. Dit was voor mijn zoon Elias en mij aanleiding om voor mijn neef hiermee aan de slag te gaan", zegt de Thoolse die aangeeft dat de totale kosten worden geschat op 70.000 euro. "Door familie en vrienden is nu 8600 euro bijeengebracht. De rest willen we proberen via gofundme bij elkaar te krijgen. Hoewel mijn broer het moeilijk vindt om geld te vragen aan anderen, wil hij in het belang van zijn zoon toch alles op alles zetten." Behalve gofundme hoopt Lyloma, na de lockdown, verdere acties op Tholen opzetten om geld in te zamelen. Meer informatie op gofund.me/85c54d51 [n]

Afbeelding