Afbeelding
Foto:

‘Geef als
ondernemer niet te snel op’

Zijn missie is om zo veel mogelijk mensen te ontwikkelen en gelukkig te maken. Dit deed hij jarenlang als docent op de tuinbouwschool, maar sinds 2001 als ondernemer. John is Tuingeluk coach en zijn doel is om droomtuinen te creëren waar de eigenaren écht gelukkig van worden.

Wanneer kwam je erachter dat groen jouw passie was?

"Ik ben geboren in de Noordoostpolder en mijn moeder kwam van een boerderij in Friesland. Ik was daar vaak tijdens mijn vakanties. Bij mijn opa en oma was ik graag bezig met dieren en planten. Mijn vader was uitvoerder in de bouw en toen mijn lagere school afgerond was, werd mij geadviseerd door de hoofdmeester en mijn ouders om ook de bouw in te gaan. Maar ik wist op 12-jarige leeftijd al dat ik dat niet wilde. Ik vond het leuk om net als mijn opa iets met dieren en planten te gaan doen. Ik wist dat ik geboren was voor het groen. Vandaar dat ik ook verschillende opleidingen richting agro en tuinbouw ging volgen. Met name het tuinaanleg en onderhoud sprak mij enorm aan. Uiteindelijk werd ik leraar in het agrarisch onderwijs."

Wilde je toen nog geen ondernemer worden?

"Ik voel dat ik hier op de wereld ben om mensen te ontwikkelen en gelukkig te maken. Dat heb ik als leraar een tijd met veel enthousiasme gedaan, maar daarna wilde ik dat door middel van mijn eigen bedrijf gaan doen. Mijn ouders zijn geen ondernemers en ik wilde dat juist wel worden. Zij zagen het ondernemerschap als iets 'zwaars'. Mijn vader moest namelijk altijd zijn vader in de slagerij helpen en hij vond het niet fijn om altijd aan het werk zijn. Zelf wilde ik het op een andere manier doen, maar wél ondernemer worden. Mét voldoende tijd voor mijn gezin."


'Tegenwoordig kan ik gelukkig steeds beter vrije tijd inbouwen'

Heb jij momenteel een goede balans tussen werk en privé?

"De situatie is nog niet helemaal zoals ik het zou willen. Ik vind het belangrijk om - als het kan - op zaterdag mee te gaan met mijn zoons naar de voetbal of het wielrennen. Sowieso ben ik er in het weekend zoveel mogelijk voor mijn vrouw en kinderen. In de eerste jaren van het ondernemerschap lukte mij dat niet. Tegenwoordig kan ik steeds beter vrije tijd inbouwen. Zo vind ik ook samen eten met het gezin belangrijk, even een moment met het gezin."

Heb je er nooit spijt van gehad om een eigen zaak te starten?

"Nee. Ik ben een optimistische denker, dus denk altijd in oplossingen. Ik vind het ook belangrijk om direct zaken aan te pakken en op te lossen. Dan groeit het je nooit boven je hoofd en lig je er er ook niet van wakker. Ik adviseer andere ondernemers om nooit dingen voor je uit te schuiven. Dan stapelt het zich op."

Wat vind jij de belangrijkste eigenschappen van een ondernemer?

"Het belangrijkste is om niet te snel op te geven. Als er iets gebeurt, de boel even overzien, en doorgaan met goede vervolgacties. Gewoon doorgaan. Er zijn voor het bedrijf. Op het moment dat er een beroep op je wordt gedaan, moet je er staan. Daarnaast vind ik het essentieel dat ondernemers beseffen wat er allemaal nodig is om een goed bedrijf te runnen. Niet iedereen houdt rekening met het complete financiële plaatje op de langere termijn. Kosten als pensioen en veilig werken bijvoorbeeld, moet je wel doorberekenen. Dat doet niet iedereen. Daardoor heb je in sommige branches zulke grote prijsverschillen. Als derde zijn duurzame relaties met klanten heel belangrijk. Voor ons zijn nieuwe klanten super, maar bestaande klanten zijn goud waard."

Je bent tuingeluk coach. Wat is dat?

"In 2010 heeft De Tuinen van Appeltern, samen met ruim veertig Appeltern Tuinexperts, het tuingeluk-concept bedacht. Zelf was ik hier in de regio één van de eerste tuingeluk coaches. De vier basisvoorwaarden voor Tuingeluk zijn verhouding, volume, privacy en energiebalans. Om mensen goed advies te kunnen geven, moet je een basis van kennis en ervaring hebben. Zelf onderscheid Dutch Quality Gardens Visio Vireo Tuinen zich met creativiteit en het ontwerp. Wij kunnen goed inschatten hoe we een bepaalde ruimte het mooiste kunnen indelen en alle wensen tot uiting laten komen. Dat doen wij trouwens altijd van binnen naar buiten. Veel mensen beleven de tuin vanuit de tuin. Vaak wordt echter vergeten dat we ook een groot deel van het jaar binnen zitten en vanuit die kant naar de tuin kijken. Belangrijk is dat je jaarrond gelukkig bent met je tuin. Daarom letten we nauwgezet op de wensen en wat de belangrijkste geluksmomentjes in de tuin zijn. Het is prachtig werk om er een groene buitenkamer van te maken!"

Waarom wil je zo graag mensen gelukkig maken?

"Iedereen heeft recht op een goed leven. Als ik daar in bij kan dragen, doe ik dat met liefde en plezier. Het is heel mooi wat we terug krijgen van onze klanten. Hoe gelukkig ze zijn met hun tuin. We worden momenteel gewaardeerd met gemiddeld een 9.6. Daar zijn we blij mee, maar we gaan voor een tien."

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

"Ik vind het lastig om hier één persoon te noemen. Ik had graag mijn opa willen spreken die vroeger die boerderij had. Hij is maar 59 geworden. Opa heeft mij de passie voor het groen bijgebracht, maar toen was ik nog erg jong. Daarnaast lijkt me het interessant om met mensen uit de topsport aan de keukentafel te zitten. Een fanatieke voetbalcoach, bijvoorbeeld Maurice Steijn, een ploegleider van een wielerclub, bijvoorbeeld Koos Moerhout of een bekende wielrenner, bijvoorbeeld Mathieu van der Poel. Hoe hebben zij het aangepakt? Hoe komen ze tot dat soort topprestaties? Dat soort mensen zijn interessant om mee te praten. Zij zijn zichzelf of anderen constant aan het verbeteren. Heel leerzaam." [n]

Afbeelding