Afbeelding
Foto: Shutterstock

Stemmen op Tholen in coronatijd, hoe gaat dat?

Gemeente Tholen heeft geen bijzondere locaties zoals een Drive Thru. Er wordt uiteraard wel gebruik gemaakt van andere mogelijkheden die de tijdelijk wet biedt.


Zo is er het vervroegd stemmen op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart van 07.30 tot 21.00 uur. Dit kan niet in alle stembureaus, maar alleen bij het gemeentehuis in Tholen en Sport- en gemeenschapscentrum Haestinge in Sint-Maartensdijk. "Het vervroegd stemmen geeft kiezers die tot de coronarisicogroep horen de mogelijkheid hun stem eerder uit te brengen, naast de mogelijkheid om op de verkiezingsdag te stemmen of het geven van een volmacht. Het gaat dan met name om kiezers die tot een risicogroep behoren", zo legt men uit. Verder kunnen inwoners van de gemeente Tholen die zeventig jaar of ouder zijn hun stem dit jaar per brief uitbrengen. De brief kan van 10 tot en met 16 maart van 09.00 tot 17.00 uur en 17 maart van 07.30 tot 21.00 uur ingeleverd worden bij het gemeentehuis.


De kiezer mag dit jaar, naast de eigen stem, maximaal drie volmachtstemmen uitbrengen. Zo hoeft er bijvoorbeeld maar één persoon van een huishouden naar de stembus. Daarnaast dient u bij verkoudheidsklachten natuurlijk thuis te blijven, maar met deze regeling kunt u gemakkelijk iemand machtigen. Wat betreft de stembureaus heeft de gemeente Tholen een grotere bezetting op de stembureaus met extra aandacht voor de toegang tot het stemlokaal, de gezondheidscheck en het desinfecteren. Ook wordt extra aandacht gegeven door een stembureaulid voor de route binnen het stembureau waar een aparte in- en uitgang. Burgemeester Sijbers roept iedere Tholenaar op om te stemmen: "Stemmen is niet verplicht, maar wel een recht! Daarvoor kunt u op 15, 16 of 17 maart naar de stembus. Veranderen of behouden, op basis van een verkiezingsprogramma of omdat u vertrouwen heeft in een persoon? Op wie of waarom u stemt, die keuze maakt u zelf. Maak dus gebruik van uw stemrecht, want elke stem telt", zo zegt ze. Alle informatie rondom de verkiezingen zijn te vinden op www.tholen.nl/inwoners/verkiezingen [n]