Teun in zijn atelier.
Teun in zijn atelier. Foto: Daisy Pieters

Teun Bestman maakt Thoolse Modelbouwboten

THOLEN - Zijn liefde voor boten gaat vele jaren terug. Teun Bestman uit Tholen verteld: "Als kleine jongen van 7 jaar oud mochten mijn broer en ik in de zomervakantie altijd mee met mijn oom. Hij werkte op de binnenvaart. De hele zomervakantie waren wij aan boord. Daar is de liefde ontstaan. Later ben ikzelf ook op de binnenvaart gaan werken, dit heb ik jarenlang gedaan met veel plezier. Maar toen ik eenmaal bij Rijkswaterstaat ging werken, werd het werk eentonig. Toen ben ik ermee gestopt.”


DOOR DAISY PIETERS

Teun is toen een andere ‘koers gaan varen’. Hij ging met zijn broer voor de leesmap werken en nam uiteindelijk de leesmap over van zijn broer. Daarna is hij de videotheek in Tholen gestart. Een hele andere weg dus. Maar de interesse voor boten is altijd gebleven. “Toen ik eenmaal stopte met mijn werk op het water, heb ik mijn eigen bootje gekocht en volledig opgeknapt. Jarenlang gingen we ermee op vakantie. Twee jaar geleden hebben we hem verkocht; we hadden de meeste havens en plaatsjes die we wilden zien, al bezocht. En als ze je bij je naam begroeten als je op vakantie bent, dan weet je dat je er te vaak bent geweest”, lacht Teun.


Nostalgie

“Na mijn pensionering, circa 8 jaar geleden, ben ik begonnen met modelbouw. Mijn eerste project is een oude boerenwagen, later begon ik met de modelbouw van boten. Ik werk niet met bouwdozen maar maak alles helemaal zelf. Voor mijn eerste boot heb ik een spantenplan laten maken door een tekenaar en heb ik door middel van tekeningen de boot volledig natuurgetrouw nagemaakt. Deze boot heeft jarenlang in de Thoolse haven gelegen; het is de oestervisser Tholen 12 De Vijf Gebroeders”. Tijdens de strenge winter van 1964 zijn alle oesters doodgevroren. Toen verdween de oestervisserij uit Tholen. Ik ben erg trots op deze boot. Het is een stukje pure nostalgie.”


Voldoening

Met elke boot is Teun wel even zoet: “Ik ben toch zo’n 3 jaar bezig met één boot. Niet elke dag hoor, ik moet er zin in hebben. In de zomer doe ik er wat minder aan. En soms loop ik tegen iets aan waarvan ik geen idee heb hoe ik het op moet lossen. Dan laat ik het even liggen en denk erover na. Meestal valt in de loop der weken het kwartje en dan pak ik het weer op.” “Uiteraard gaat er wel eens wat mis. Dat kan gebeuren als je alles zelf maakt. Maar ik heb de tijd, dan maak ik het gewoon opnieuw. Het geeft enorm veel voldoening zonder bouwdozen te werken. Het uitdenken is het mooiste.”


Windijzer

De boten die Teun heeft gemaakt, zullen voor sommigen oude bekenden zijn.”Al mijn boten zijn boten die in de Thoolse haven hebben gelegen. Ik krijg dan ook wel eens vragen of ik ze niet wil verkopen. Maar dat wil ik niet.” Zijn laatste project is een oude windwijzer; jarenlang stond deze boot op het dak van de Contr’escarpe, de viswinkel van Deurloo. “Ik ben hem helemaal kaal gaan maken en we kwamen erachter dat deze voor het grootste gedeelte uit koper bestaat. Ik ben nu weer langzaamaan bezig met de opbouw van de boot en ga hem weer helemaal in zijn oorspronkelijke staat herstellen.” [n]