Afbeelding

Bravispunt opent begin september op Tholen

THOLEN - Het Bravispunt waar inwoners van het eiland terecht kunnen voor behandelingen en onderzoeken, bloedprikken en begeleide beeldbelconsulten opent in september. Dat laat het Bravis ziekenhuis weten. Het punt komt in de Vliethof. Mevrouw Willemse uit St.Maartensdijk kan niet wachten: ‘Dan ben ik er als eerste bij’, lacht ze. Ook huisarts Bakkerus is blij met de komst.

DOOR VERA DE GEUS


Het Bravis ziekenhuis is, samen met de huisartsen en zorgpartners, begonnen met nieuwe manieren van zorg verlenen. Behandelingen waarvoor patiënten regelmatig naar het ziekenhuis moesten komen, worden nu thuis gedaan. De verpleegkundige komt dan bij de patiënt langs voor bijvoorbeeld chemotherapie, langlopende antibioticakuren of een bloedtransfusie. Ook vrouwen die lijden onder ernstige zwangerschapsmisselijkheid hoeven niet meer dagen in het ziekenhuis te blijven, maar krijgen hun medicijnen thuis toegediend. Deze nieuwe manier van werken verlaagt de druk op het ziekenhuis, maar is vooral prettig voor de patiënt. Want het geeft een hoop rust, kost minder tijd, en het scheelt heel veel ritjes naar het ziekenhuis. De reacties van de patiënten op zorg aan huis zijn eigenlijk altijd positief.


Bravispunten
Toen in maart 2020 de coronapandemie uitbrak werd het nog duidelijker hoe belangrijk het is om niet meer voor alles naar het ziekenhuis te hoeven. Daarom is de volgende en logische stap het openen van Bravispunten. Dit zijn kleinschalige voorzieningen in de regio, waar men terecht kan voor specialistische zorg waarvoor niet alle hightech apparatuur van het ziekenhuis nodig is. Een Bravispunt is meestal in de buurt van een huisartsenpraktijk. Er kan bloed worden geprikt en er worden medische onderzoeken of behandelingen gedaan. Daarnaast zal het mogelijk zijn om onder begeleiding te beeldbellen met de eigen arts of verpleegkundige. Bovendien is er een informatiepunt met de mogelijkheid van een spreekuur of consult door een medisch specialist. Hoe een Bravispunt er precies uit komt te zien, hangt af van de vraag in de buurt. Tholen is een van de gemeenten waar Bravis een Bravispunt realiseert. Gekozen is voor de Vliethof de locatie en het punt gaat begin september open. Hier kan men onder andere terecht voor behandelingen en onderzoeken, bloedprikken en begeleide beeldbelconsulten.


Dialyse
In de meeste Bravispunten zal een dialysevoorziening komen, dat is ook het geval op Tholen. Een vriendelijk ingerichte ruimte waarin twee nierpatiënten tegelijk gedialyseerd kunnen worden. In Huijbergen bestaat deze voorziening al een paar jaar. Mevrouw Willemse uit Sint Maartensdijk komt hier drie ochtenden per week. Ze voelt zich er veilig en vindt het lekker rustig. Maar ze moet er wel al om 6 uur voor haar bed uit, want Huijbergen is bijna een uur rijden. Toen ze vroeger nog in de thuiszorg werkte vond ze dat geen probleem, maar nu zou ze wel graag wat langer blijven liggen. Daarom kan ze niet wachten tot het punt op Tholen opent. "Dan ben ik er als eerste bij”, lacht ze.


Bakkerus

Ook huisarts Bakkerus van Praktijk Vliethof op Tholen is enthousiast over de komst van het Bravispunt naar Zeeland. "Het is voor veel patiënten in onze praktijk soms letterlijk een brug te ver om van het eiland naar het Bravis ziekenhuis te rijden. Je moet je voorstellen dat oudere patiënten dit vaak niet meer zelfstandig kunnen. Ze moeten iemand vragen met hen mee te gaan en dat is een hele organisatie voor een consult van tien minuten. Als we in het Bravispunt bloed laten prikken, het consult via beeldbellen kunnen regelen en dan de medicatie thuis afleveren, dan is dat een hele vooruitgang in de zorg.” [n]