Afbeelding

Gemeente: ‘De vervuiling van het uitzicht door nieuwe pinautomaat is beperkt’

THOLEN - De pinautomaat in het pand van Hotel Tholen aan de Kaay werd als onveilig beschouwd en om die reden ging automaateigenaar Geldmaat op zoek naar een nieuwe locatie. Gekozen is voor de Kade. De plaatsing doet op het eiland veel stof opwaaien.

DOOR VERA DE GEUS


Een greep uit de reacties: “Ik geloof mijn ogen niet. Word ik gisteren wakker, wil ik naar de wind over het water kijken, staat er ineens een pinautomaat op de Kade! Makkelijk voor oude mensen met een rollator de dijk af over de kinderkopjes”, schertst een lezer. “En daarbij bederft het mijn uitzicht ook nog eens. Twee maanden geleden heb ik toestemming voor het plaatsen van zonnepanelen aangevraagd. Dit werd afgekeurd omdat het havenaangezicht is. Maar deze bak mag wel voor mijn deur. Hadden ze deze niet naast het huisje van de havenmeester kunnen zetten?”


Vergunning

Navraag bij de gemeente Tholen leert dat de gemeente toestemming heeft gegeven voor een geldautomaat op deze locatie. “Geldmaat moest op zoek naar een nieuwe locatie en de gemeente werd door de Taskforce Overvallen onder leiding van burgemeester Aboutaleb en door Geldmaat gevraagd om mee te denken over alternatieve locaties. Het bleek vorig jaar dat de automaat in het pand van Hotel Tholen aan de Kaay één van de 26 locaties was die als onveilig werd beschouwd en dus niet meer aan de eisen voldeed. De verplaatsing is op initiatief en verantwoordelijkheid van Geldmaat. De gemeente heeft hen ondersteund en de vergunning vanwege wettelijke taken verleend”, aldus een woordvoerder.


Parkeervakken
De eerste keuze lag op twee verschillende locaties aan het begin van de Eendrachtsweg. De ene locatie bleek niet haalbaar vanwege de aanwezigheid van bomen. De andere locatie lag te dicht bij een woning. “Bij de totale afweging van alle belangen kwam de huidige locatie aan de Kade als beste optie uit de bus. Belangrijke voorwaarde van ons als gemeente was dat door plaatsing van deze voorziening er geen parkeervakken zouden vervallen en het een locatie zou zijn in de nabijheid van de binnenstad.”


Plofkraak
Ondanks de kritiek van inwoners en omwonenden stelt de gemeente Tholen dat de plek voldoet aan alle eisen van Geldmaat. “De locatie is goed te bereiken vanuit zowel de binnenstad als vanuit de andere wijken. Ook is deze goed bereikbaar voor de geldwagen ter bevoorrading en ligt de locatie ver genoeg van woningen in verband met de veiligheid (plofkraak). Verder veroorzaakt deze locatie geen overlast, maar is hij ook weer niet zo afgelegen dat er sprake kan zijn van een onveilig gevoel”, zo stelt de woordvoerder die aangeeft dat het gaat om een tijdelijke vergunning van maximaal tien jaar. “Maar de overeenkomst is aangegaan voor vijf jaar met mogelijkheid van verlenging.”


Grijs
Volgens de gemeente is er in tegenstelling tot de klachten niet direct sprake van ‘aantasting van hert uitzicht: "Er is beoordeeld dat de uitzichtvervuiling beperkt is omdat de grootte van het bouwwerk (geringe breedte en hoogte) klein is ten opzichte van de ter plaatse aanwezige ruimte. Verder is er in overleg met de commissie Welstand gekozen voor een gedekte grijze kleur”, besluit de gemeente die aangeeft dat de automaat niet bestickerd of gepimpt zal worden. [n]