Afbeelding
Foto: Rien Burgers

Thoolse Molenroute

Nederland, Zeeland, Sint Maartensdijk


Kies je voor een fijne ronde van ongeveer 50 kilometer? Neem dan zeker de Molenroute van Fietsen123 eens in overweging. De welbekende natuurgebieden op en rond het eiland Tholen ken je misschien al. Daarom is een route langs de prachtige vierwiekers zeker een aanrader! Op deze route zul je er veel tegenkomen, waaronder een oude stellingmolen.


De eerste twee molens staan vlakbij het startpunt in Sint-Maartensdijk. Een daarvan is slechts nog een restant van de romp, maar de andere molen, De Nijverheid, verkeert nog in goede staat en is regelmatig voor publiek in bedrijf.


Sint-Annaland heeft twee bijzondere molens op haar grondgebied staan. De Vier Winden is een in 1847 gebouwde stellingmolen en is naar Zeeuwse traditie gewit. De standerdmolen in Sint-Annaland is een van de oudste van Zeeland en dateert nog uit 1684. Na meerdere restauraties verkeert de molen tegenwoordig in een goede, maalvaardige staat. In Poortvliet en Scherpenisse staan twee molens die al bij de bouw uit het lood kwamen te staan. De witte molen de Korenbloem in Scherpenisse is later bij een restauratie rechtgezet, zo weet Fietsen123 te vertellen.


Hoe dan ook een route die ook voor de echte Tholenaren de moeite waard is om te fietsen, al dan niet met de e-bike. De 50 kilometer is voor de doorgewinterde fietser ook zeker te doen. De knooppunten die je moet volgen om al deze prachtige molens op Thoolse bodem te zien zijn: 26-18-17-14-15-12-13- 81-27-30-31-28-39-34-35-33-37-38-40-25-20-21-26. Sla ze op en mis niets! [n]