Afbeelding
Foto:

‘Duizenden euro’s besparen bij werknemers met chronische rugklachten’


Een flink deel van de financiële gevolgen van rugklachten wordt gedragen door ondernemers en werkgevers. Volgens het RIVM hadden in 2020 ruim 840.000 mensen last van chronische rugklachten. Chronisch betekent dat er geen blijvende oplossing in beeld is. Een recent onderzoek geeft aan dat de maatschappelijke en economische kosten gemiddeld €18.120.- per rug patiënt, per jaar bedragen.

‘Jarenlang terugkerende rugklachten en overal geweest: de huisarts, verschillende fysio’s, chiropractor, manueel therapeut, operatie, revalidatie traject, pijnpoli, rug kliniek, zware pijnmedicatie en nog steeds géén oplossing’

Als ondernemer in de zorg gespecialiseerd in herstel van chronische rugklachten is dit een verhaal wat ik jammer genoeg dagelijks hoor. Helaas, want het ontbreekt vaak aan de juiste regie om tot een duurzame oplossing te komen: de patiënt eindigt arbeidsongeschikt, met zware medicatie en sterk verminderd levensgeluk. Vaak onnodig, en met torenhoge verzuimkosten plus de kosten voor inhuur van extra personeel als gevolg.

Chronische rugklachten worden bijna altijd veroorzaakt door onvolledig herstel en verkeerd behandelen van acute rugklachten. Als het probleem in het begin niet goed opgelost wordt, gaat het lichaam zich langzaam aanpassen aan de klacht. Dit zijn compensaties in spierspanning en de stand van de wervels, het bekken, nek en schouders als poging om de oorspronkelijke klachten te verlichten. Dit geeft echter weer blijvend ongewone druk op wervels en gewrichten wat tot hernia en zenuwpijn kan leiden. De extra spierspanning gaat na maanden ook pijnlijk worden: pijnklachten stapelen zich op!

De zware medicatie die uiteindelijk wordt ingezet onderdrukt veel meer dan alleen de pijn. Het gebruik hiervan is schadelijk, geeft veel vervelende bijwerkingen en vermindert de concentratie en inzetbaarheid. Deze symptoomgerichte focus die de oorzaak niet oplost, leidt makkelijk tot de bekende vicieuze cirkel.

Wat kunt u voor uzelf, uw collega of werknemer betekenen bij rugklachten? Probeer in ieder geval snel te voorkomen dat u in het chronische circuit terechtkomt of daarin blijft hangen door doelgericht en met de juiste hulp aan blijvende oplossingen te gaan werken.

Vervolgens kan door een gecombineerde behandeling vanuit de bewegingsleer en adaptieve neurologie, de chronische cyclus vaak voorkomen of alsnog doorbroken worden. Het gevolg: een soort ‘reset’ van het chronische gedrag van het lichaam. Hiermee zien we veel zware rugklachten in meer dan de helft van de gevallen binnen een maand tijd met 50% verminderen. Met één secondopiniononderzoek kan de kans op dit resultaat al goed ingeschat worden.

Blijf zelf aan zet. Ga de dialoog aan met je werknemer en stel een budget voor om eventuele niet verzekerde kosten te vergoeden, die kosten blijken namelijk regelmatig een praktisch probleem. Dit terwijl je een arbeidsongeschikte werknemer vaak weer op de rails kunt krijgen, met slechts enkele honderden euro’s aan eigen bijdrage. Een investering die zich snel terugverdient!

Neem gerust even contact op bij rugklachten of personeel met rugklachten.

Ayo Care

Grondmolen 3

4661 TT Halsteren

Tel 085-1301513

WhatsApp 06-29420097

www.ayo.care