Afbeelding
Foto: Iman Fase

THOLEN - Na de teleurstelling voor de leerlingen dat Koningsdag vorig jaar niet kon doorgaan vanwege de toen geldende lockdown in verband met Corona was het vrijdag 23 april dan eindelijk zover. Koningsdag kon gelukkig dit jaar wel gevierd worden.


DOOR GEA VRIENS.

Onder een stralende zon werd ook op basisschool Ter Tolne in Tholen vol enthousiasme Koningsdag gevierd. Alle kinderen genoten van de diverse spelletjes en sport clinics die waren georganiseerd. Op het schoolplein stond een groot luchtkussen in de vorm van een stormbaan. Er waren verschillende balspellen waarbij bijvoorbeeld blokken moesten worden omgegooid en spelletjes waarbij gebruik werd gemaakt van een hoepel. Voor alle klassen waren er sport clinics geregeld die werden gespeeld op het naast gelegen sportveld van Tholense Boys. De kleuters van groep één tot en met drie gingen voetballen. Voor de andere klassen was er basketbal, beachvollybal, tennis en bootcamp. Vanwege de Corona maatregelen hebben groep vijf en zes ’s morgens samen het Koningslied gezongen. De andere groepen hebben dat later op de dag gedaan. Renate Potappel, leerkracht van groep vijf vertelt: ”de kinderen hebben hier zo naar uitgekeken. Eindelijk kunnen ze weer eens lekker samen sporten en spelletjes spelen”.

De Koningsdag begon vrijdag om half negen en duurde tot twee uur. Tussen half twaalf en twaalf uur waren de activiteiten op het sportveld afgerond. Na de lunch werd er nog een Zweeds renspel gespeeld. Bij dit spel, dat op het schoolplein plaatsvond, worden er antwoorden verstopt op het schoolplein. De leerlingen krijgen een aantal vragen mee, onder andere over het Koningshuis, en zij moeten dan de antwoorden al rennend over het schoolplein opzoeken. “Het is een vorm van bewegend leren die wij wel vaker gebruiken, bijvoorbeeld voor het leren van de tafels,” vertelt Renate.

Groep acht heeft ’s morgens een volleybaltoernooi gespeeld. Lars, twaalf jaar, vond het erg leuk ondanks dat hij met zijn team niet heeft gewonnen. Zijn klasgenootje Isabella vond het ook erg leuk en heeft met haar team gewonnen. De eerste prijs was twee extra rondes over de stormbaan en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Julia en Fineth waren erg blij dat Koningsdag kon doorgaan. Ook zij vonden het volleybal erg leuk al had de stormbaan hun voorkeur. “Het is gezellig om samen spelletjes te doen en dat we niet hoeven te leren", lacht Fineth.

Dennis Piessens is leerkracht van groep acht. Hij vertelt: "Vorig jaar was er geen Koningsdag en zijn veel andere activiteiten ook niet doorgegaan. Groep acht heeft afgelopen week de eindtoets gemaakt en dat was best spannend dus ze hebben het wel verdiend om feest te vieren”. Stephanie en Romy waren ook erg enthousiast over de stormbaan en gingen er dan ook fanatiek over heen. Ze vertellen: "De stormbaan is superleuk maar we hebben ook wel zin in de lunch. Lekker eten met muziek erbij”. Het weer werkte goed mee want de zon scheen volop. Iedereen op school kan terugkijken op een hele geslaagde dag. [n]