Pinautomaat Tholen geldmaat
Pinautomaat Tholen geldmaat Foto: Piet Alkema

'Pinautomaat niet goed toegankelijk voor mindervaliden'

THOLEN - De pinautomaat aan de Contre Escarpe is niet goed toegankelijk voor minder valide mensen. Dat zegt het college van B&W op vragen van PvdA/GroenLinks. Om die reden onderzoekt Geldmaat, eigenaar van de geldvoorziening, wat er nodig is om dit te verbeteren. Gedacht wordt aan het vlak maken van de bestrating, opritje en eventueel looppad.

DOOR VERA DE GEUS


De nieuwe pinautomaat heeft al aardig wat stof doen opwaaien. De pinautomaat in het pand van Hotel Tholen aan de Kaay werd als onveilig beschouwd en om die reden ging automaateigenaar Geldmaat op zoek naar een nieuwe locatie. Gekozen is voor de Kade. Volgens omwonenden verpest de automaat het uitzicht. Ook zou de pinvoorziening niet goed toegankelijk zijn voor mensen die wat minder goed ter been zijn.


PvdA/GroenLinks wijdde er een brief aan het gemeentebestuur aan. "Dit maatje maakt geen vrienden in de buurt. Kennelijk is er zonder enige vorm van overleg vooraf, overgegaan tot het verlenen van toestemming met onrust en boze inwoners tot gevolg. Hoe jammer toch weer dat niet vooraf actief de bewoners worden betrokken/geïnformeerd", zeggen Jacques Heshof en Jacques Dekkers die van de gemeente wilden weten of er vooraf overleg is geweest met omwonenden en of er nagedacht is over de bereikbaarheid voor mindervaliden, ook bij winterse omstandigheden. De partijleden wijzen ook naar de intenties uit de nota Burgerparticipatie Samen Sturen.


Het college geeft aan bekend te zijn met de onrust die is ontstaan en zegt zes klachten te hebben ontvangen. Ook heeft de wethouder met de bewoners van de Wal en met een tweetal minder validen een gesprek gehad. "We hebben voorafgaand aan het verlenen van de vergunning voor de geldautomaat geen overleg met bewoners gevoerd over de locatie. De verplaatsing is op initiatief en verantwoordelijkheid van Geldmaat. De gemeente Tholen heeft hen ondersteund en de tijdelijke vergunning, na toetsing, vanwege wettelijke taken verleend", legt B&W uit. "Op ons verzoek heeft Geldmaat eerder contact gehad met een omwonende bij een locatie aan het begin van de Eendrachtsweg. Deze locatie viel af, omdat deze locatie overlast zou bezorgen aan de betreffende bewoner. Voor de huidige locatie is samen met Geldmaat beoordeeld dat een draagvlakonderzoek niet nodig zou zijn, maar dat publicatie van de verleende vergunning met mogelijkheid van maken bezwaar voldoende zou zijn. Dit omdat de voorziening erg gering is in zijn verschijningsvorm en ver van woningen afligt."


Het college is het wel eens met de briefschrijvers dat de toegankelijkheid voorminder validen niet goed is: "Inmiddels wordt door Geldmaat onderzoek gedaan hoe de toegankelijkheid verbeterd kan worden. Bijvoorbeeld door middel van het vlak maken van de bestrating, opritje en looppad." Het college achtmanier waarop het gegaan is overeenkomstig de intenties uit de nota Samen Sturen. "Als we kijken naar de participatieladder zoals deze staat opgesomd in de nota Samen Sturen, dan is er in dit geval geen sprake van beleidsvorming. Het gaat om het uitvoeren vaneen wettelijke taak en is er geïnformeerd door de verlening van de (tijdelijke) vergunning ter inzage te leggen. Om die reden is er geen participatietraject gestart", zo besluit B&W. [n]