Inge de Kroon (links) behandelt een client middels EMDR-therapie
Inge de Kroon (links) behandelt een client middels EMDR-therapie Foto: Christel Schiphorst

'ik ben blij, als mensen zich hier gehoord voelen'

Met zo’n twaalf collega’s werkt Inge de Kroon bij Praktijk De Sleutel. Een praktijk voor psychologie en orthopedagogiek met de hoofdvestiging in Steenbergen en een vestiging in Bergen op Zoom.


Hoe ben je hier terecht gekomen?

Na mijn studie, ben ik gaan werken en enkele jaren later kwam ik in deze praktijk. Samen met Marieke en Diana nam ik in 2016 de praktijk over van de vorige eigenaar en sindsdien is de praktijk weer verder groeiende.


Wat doe je precies?

Wij zijn bezig met diagnostiek en behandeling van kinderen en volwassenen met psychische problemen. Hierbij kun je denken aan ADHD, autisme, maar ook mensen met angsten, laag zelfvertrouwen, trauma’s of depressies. Ieder van onze behandelaren heeft een eigen aandachtsgebied inhoudelijk of qua leeftijdscategorie, waarmee ze werken. Mijn focus ligt op orthopedagogiek, oftewel het werken met kinderen en jongeren. Ik bied zowel hulp voor lichtere problematiek, waarbij er kan worden volstaan met enkele gesprekken, als langere en intensievere trajecten.


Kun je een therapie wat toelichten?

Jazeker, ik zet allerlei methoden in om cliënten te helpen om ze handvatten mee te geven, zodat ze weer in hun kracht komen te staan, de klachten verminderen en weer verder kunnen. Voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, maken we bijvoorbeeld gebruik van de EMDR therapie. Dit staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Bij deze behandelvorm vertelt de cliënt een herinnering aan een trauma en tegelijkertijd wordt hij door de therapeut afgeleid met afleidende stimulansen, waardoor het verwerkingsproces in gang wordt gezet.

Daarnaast werk ik onder andere met cognitieve gedragstherapie, binnen de praktijk wordt verder onder meer ook speltherapie en ACT ingezet.


Hoe ziet je dag eruit?

Als mede-eigenaar heb ik natuurlijk allerhande taken voor de praktijk, contact met gemeentes en zorgverzekeraars. En ik richt me ook op kwaliteitseisen en opleidingen. Maar daarnaast zie ik ook een aantal cliënten per dag. Op dit moment zijn we druk bezig met een verhuizing naar een nieuwe praktijk in Bergen op Zoom (op de Zandstraat), waar we per 1 mei intrekken.


Waarom doe je dit werk?

Ik vind het mooi dat ik iets kan betekenen voor mensen die een hulpvraag hebben. Natuurlijk kan ik niet altijd iedereen helpen, maar ik kan wel wat voor ze betekenen. Ik probeer ze altijd handvatten mee te geven, zodat ze zelf weer verder kunnen en weer in hun kracht komen te staan. Het geeft me voldoening dat ik naast iemand mag gaan staan en ze vandaaruit kan helpen.


Waar word je blij van?

Wat me echt blij maakt, is wanneer we een behandeling afsluiten de client me vertelt dat de gesprekken écht hebben bijgedragen om de klachten te verminderen, dat de cliënt passende handvatten heeft gekregen. Maar ook als mensen teruggeven dat ze zich hier gehoord voelen. Dat vind ik heel erg belangrijk en maakt me zeker blij!


Heb je een favoriete cliënt?

Jazeker! Ik werk heel graag met pubers! Die hebben het hart op de tong, ze zijn niet allemaal even gemotiveerd en daar ligt dan net de uitdaging. De levensfase waarin ze zitten is heel boeiend, er gebeurt heel veel en ik vind het fijn om te helpen in hun zoektocht. We zien ook dat er door de lock-down extra vele pubers in de knel zijn komen te zitten en spanningen ervaren.


Wat is je volgende stap?

In het werkveld, de verhuizing naar een ander pand per 1 mei. En privé: Ons eerste kindje krijgen! Daarnaast wil ik blijven leren in mijn vakgebied, zeker aangezien de behandelmethodes constant in ontwikkeling blijven en verbeteren. En er komen ook nieuwe behandelmethodes, die ik me eigen wil maken.


Wat wil je mensen meegeven?

Nou, ik zou willen zeggen: als dingen nou niet lekker lopen, wacht dan niet te lang met hulp zoeken, maar trek op tijd aan de bel voor hulp! [n]

Afbeelding