Julian met zijn twee zundapps
Julian met zijn twee zundapps Foto: Daisy Pieters

De Zundapps van Julian

THOLEN - Zundapps. Voor Julian betekent het een terugkeer naar zijn jeugd. "Vroeger reden er vele jongeren op Zundapps. Mijn twee broers en ik reden hetzelfde model; de KS-50 (type 529). Mijn middelste broer Leon sleutelde altijd aan de brommers; toen ik 16 werd, knapte hij mijn brommer op. Afgelopen winter hebben we de rollen omgedraaid. Hij had een oude Zundapp gekocht en ik heb deze helemaal uit elkaar gehaald en volledig gerstaureerd. Alleen het lakset (de tank, spoiler, kuipje en zijkappen) waren nog in goede staat. Alle andere onderdelen zijn vervangen of gerestaureerd.”


DOOR DAISY PIETERS


Julian de Jonge restaureert Zundapps. “Interesse in techniek heb ik altijd al gehad. Ik heb dan ook een technische achtergrond, was altijd al graag met mijn handen bezig. In 2007 heb ik ook in de Thoolse Bode gestaan, toen was ik in de tuin een houten zeiljachtje van 8,5 meter aan het restaureren. Hier hebben we jaren mee gevaren. Maar ieder jaar had je het grote terugkerend onderhoud. Op een gegeven moment was ik hier wel klaar mee. Toen hebben we hem verkocht. Maar ik kan niet zo lang zonder klussen.” lacht Julian. “Via mijn broer hoorde ik dat er ergens een oude Zundapp GTS-50, model 5-17 uit 1971 te koop stond. Ik ging kijken, deed een proefritje…en was verkocht. Het was net of ik weer 16 was. Ik heb hem volledig gestript en helemaal naar mijn zin gemaakt. Dus ook met veel nieuwe onderdelen. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te doen, dan blijft het betaalbaar en geeft het ook de meeste voldoening.”


"De 5-17 was toen ik hem kocht special paint: gespoten. Dat was niet naar mijn zin. De kappen en dergelijke heb ik gezandstraald en gepoedercoat bij Geuze in Sint-Maartensdijk. Daarna heb ik de brommer donkerblauw gespoten. Tegenwoordig is er tweecomponenten lak in spuitbussen te koop. Het resultaat is, mits een goede voorbehandeling, bijzonder goed. Hij ziet eruit als nieuw. Een volledig nieuw gebouwde Zundapp naar eigen smaak opgebouwd, noemen we een “special”. Ik heb later de opvolger van de GTS-50 gekocht; een rode KS-50, model 5-29 uit 1982. Exact dezelfde die ik als jongere ook had, maar nu met watergekoelde cilinder. Deze heb ik volledig origineel gelaten en ziet er ook fantastisch uit. Welke mijn favoriet is, zou ik niet kunnen zeggen. De rode oogt mooier, ze is wat robuuster en het comfort is verbeterd ten opzichte van de GTS-50. De blauwe is rauwer, je hebt meer contact met de brommer als je erop rijdt.”


Beide brommers lopen als een zonnetje. Zowel Julian, als zijn vrouw Sophia, rijden er regelmatig ritjes mee in het weekend. "Ik vind het hartstikke leuk dat mijn vrouw inmiddels ook rijdt. Ik ben blij het met mijn vrouw te kunnen delen. Mijn zoon heeft er helaas geen interesse in. Dat is wel jammer ja.” Sinds drie jaar organiseert Julian ook brommerritten op het eiland Tholen. Hieraan nemen overwegend oldtimers deel. "We gaan dan lekker toeren en na afloop drinken we ergens wat. Rijden op een Zundapp zorgt standaard voor leuke, enthousiaste reacties. Vooral als je daarna op een terras zit. Mensen reageren verheugd als ze de Zundapp zien. Het maakt emoties los. De mensen vertellen verhalen wat ze allemaal meegemaakt hebben met hun brommer. Met name de mannen reageren erg enthousiast. Je hoort dikwijls de opmerking; "ik had de mijne nooit moeten verkopen!” Het is één brok nostalgie.” [n]