Rianne van Duivenbode maakt ambachtelijk tegelplateau

SINT-ANNALAND - Kunstenares en beeldend coach Rianne van Duivenbode heeft op feestelijke wijze haar tegelplateau uitgereikt aan Waterpoort, welke dit jaar 10 bestaat. De Waterpoort regio is daarmee een persoonlijk en uniek kunstwerk rijker. Het kunstwerk werd uitgereikt in museum De Meestoof in Sint-Annaland.


Rianne was de 100e deelnemer van Waterpoort Academy en mocht ter ere daarvan een tegelplateau maken. Op de tegeltjes heeft Rianne bezienswaardigheden uit Bergen op Zoom, Goeree-Overflakkee, Halderberge, Moerdijk, Steenbergen en Tholen getekend. Markante gebouwen, historische forten, musea, moderne initiatieven, je ziet ze allemaal terug. Bedenken, bekijken, schetsen, finetunen en branden in de keramiek oven. Een tijdrovend, maar betekenisvol proces.


Tegelplateau voor Waterpoort regio


Centraal stond haar casus, ‘meekrap kleur-rijk verleden, maar ook toekomst’. Het tegelplateau is dan ook overhandigd in haar eigen regio, eiland Tholen, in museum De Meestoof in Sint-Annaland. Het plateau is daar de komende tijd te bewonderen. Dit museum heeft zijn naam te danken aan de meekrap. In de meestoof werd het plantje vroeger verwerkt tot rode kleurstof. Rianne heeft deze grondstof verwerkt tot een natuurlijke verfstof voor op haar tegels. Bijzonder, want meekrap is niet makkelijk toepasbaar in de oven. Het proces van aanmaken van de meekrap en branden in de oven zijn twee moeilijke trajecten geweest. Vallen, opstaan en blijven geloven. Het vinden van het juiste recept, zoeken in verleden. Het is gelukt. De meekrap, ook wel het Zeeuws rood, genoemd, schittert nu op de tegeltjes. Een werkelijk prachtig, betekenisvol, eindresultaat. En dat is Kunst op Tegel.

Zelf een bijzonder tegeltje bestellen? Kijk dan eens op www.art-co.nl. Zet ook alvast 26 en 27 juni in de agenda. Dan is het atelier voor bezoek geopend tijdens het Landelijk Atelierweekend.

Meer weten over Waterpoort en de acties en activiteiten rondom het 10-jarige bestaan? Kijk dan op www.waterpoortwerkt.nl.[n]